Анализи

НАТО – влезеш ли веднъж, оставаш завинаги, не могат да изгонят Турция заради ключова пречка

НАТО – влезеш ли веднъж, оставаш завинаги, не могат да изгонят Турция заради ключова пречка

 

 

All member states of NATO highlighted on the map

НАТО е клуб с постоянно членство, влезеш ли веднъж, оставаш завинаги, включително Турция.

Нахлуването на на Турция в Сирия породи сериозни международни критики, вбеси съюзници и повдигна въпроса дали оставането на страната в НАТО трябва да бъде преразгледано, пише Stars and Stripes.

Но дори и да има консенсус в НАТО за изгонването на Турция, 70-годишният военен съюз се сблъсква с ключова пречка: не съществува механизъм в учредителната харта на НАТО за отмяна на членство на държава.

Член 13 от Вашингтонския договор на НАТО предлага начин страна да се откаже, но мълчи как да се изгони държава-членка: „След изтичане на двадесет години от влизането на Договора в сила всяка от страните по Договора може да престане да бъде страна по него след изтичане на една година от датата, на която нейното известие за денонсиране на Договора е било предадено на правителството на Съединените американски щати, което ще уведомява правителствата на останалите страни по Договора за всяко депозиране на такова известие за денонсиране“.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм, в навечерието на офанзивата на Турция в Северна Сирия, заяви, че ще „призове за суспендирането им от НАТО„, ако кюрдските партньори на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“ бъдат атакувани.

Подобни изявления направиха тази седмица някои европейски политици и бивши американски военни лидери, които казват, че на нахлуването на Турция в Сирия трябва да се отговори със спиране или експулсиране от 29-членния НАТО.

Други международни организации като Организацията на обединените нации и Европейския съюз имат законови механизми за спиране и дори отстраняване на членове, но не и НАТО.

Въпросът е повдигнат няколко пъти преди, когато поведението на член на НАТО е в противоречие с ценностите на алианса и духа на Вашингтонския договор, като (минали) военни преврати в Гърция и Турция„, коментира Хорхе Бенитес, експерт от НАТО в мозъчния център на Атлантическия съвет.

Ако НАТО някога реши да отстрани член, то ще трябва да измени договора си. А това би означавало получаване на единодушна подкрепа от всички членове, включително Турция.

В хода на историята на НАТО, членовете нееднократно изпадаха в немилост и дебатите се въртяха за това как да се справят с непокорен съюзник.

През 1974 г. съюзническите лидери дискретно обсъждат преустановяването на членството на Португалия в НАТО след ляв преврат. Вместо това, португалците бяха тихо санкционирани и изключени от повечето дейности на НАТО през 1974-1975 г.

„Историята показва, че НАТО се справя с тези проблеми, като частно санкционира държавата-член, нарушаваща ценностите на съюза, но официално не прекратява членството„, допълва Бенитес.

В крайна сметка лидерите на НАТО изчакват неодобряваните национални лидери да бъдат сменени от такива, които споделят ценностите на съюза.

„Важно е да се отбележи, че в тези случаи членовете на НАТО действат по-силно извън съюза, чрез двустранните си отношения с правителството в нарушение“.

Например Конгресът на САЩ прекъсна военната помощ на Турция, след като се намеси в Кипър през 70-те години на миналия век. Турция отговори, като отказа американски достъп до военни бази в страната.

Актуален пример за това е Норвегия, която в четвъртък обяви, че ще блокира износа на военна техника за Турция.

Вътре в НАТО има други стъпки, които съюзниците могат да предприемат, за да накажат член, като отказват информация и ги изключват от заседанията на съюза.

От своя страна НАТО продължава да подчертава, че Турция е добър съюзник.

Турция е ценен съюзник„, заяви служител на НАТО, като говори при обичайните условия за анонимност. „Имаме дълбоки отношения, които съюзниците изграждат с десетилетия.“

На въпрос, дали алиансът ще изгони държава-член той обясни, че „това е хипотетичен въпрос, който е въпрос се определя от всички страни по договора„.

 

Нюз БГ

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023