ОБЩЕСТВО

Не само КАТ могат да ни спрат на пътя! Кой има право още да ни проверява?

Не само КАТ могат да ни спрат на пътя! Кой има право още да ни проверява?

orig_ne-samo-kat-mogat-da-ni-sprat-patia-koi-215

 

 

Не само катаджиите могат да ни проверяват на пътя! Новината идва изненадващо за някои, но оказва се масово не знаем кой и как може да извършва проверки за поведението на шофьорите.

 

Право да размята „Стоп“ палка имат и служители от други структури на полицията, но не всички от тях могат да налагат наказания на нарушителите. При по-сериозни случаи спреният водач и служителят на МВР изчакват пристигането на катаджия.

 

 

При по-леки провинения обаче униформени от всички структури на полицията могат да съставят докладна записка, в която да опишат нарушението и да го изпратят до КАТ за налагане на наказание.

 

 

Ежедневно в София се провеждат специализирани полицейски операции срещу престъпността за незаконно пребиваващи чужденци, трафиканти на хора, автокрадци и др. В хода на подобни акции за рутинна проверка може да бъде спрян всеки автомобилист, но при строго установен ред, който униформените трябва да спазват, съобщават още от СДВР.

 

 

Ето какво трябва да правим и как се случва проверката:

 

 

-Знаците и сигналите за спиране на водачите се подават от полицейския служител със стоп палка или с ръка. Той трябва да посочи мястото за спиране на превозното средство. През нощта, при намалена или ограничена видимост, може да се използва и червен светлинен сигнал.

 

 

– Преди подаването на знака или сигнала полицейският служител застава срещу движението върху пътното платно, непосредствено до банкета или бордюра.

 

 

– На водача на МПС трябва да се осигури възможност да спре плавно, така че да не създава опасност или да пречи на останалите участници в движението.

 

 

– Спиране на превозните средства на места с ограничена или намалена видимост, непосредствено преди или след кръстовища, пешеходни или велосипедни пътеки, мостове, подлези, надлези, стеснени участъци, жп прелези, тунели и на други места, където спирането е забранено, се допуска по изключение при условие, че е осигурена безопасността на участниците в движението и служителите на реда.

 

 

– Когато полицейските служители се движат с автомобил или мотоциклет, спирането на превозните средства става със стоп палка или с ръка при изравняването с тях или след изпреварването им.

 

 

 

– Проверка на водач и ППС се извършва задължително при неработещ двигател.

 

 

– Проверяващият полицай се представя, като съобщава името си, длъжността, структурното звено, повода за спирането. Той е длъжен да уведоми, че при проверката може да се направи видео или аудиозапис. Ако водачът пожелае, полицейският служител е длъжен да покаже своята служебна карта или полицейски знак.

 

 

В случаите на проверка на МПС полицейският служител може допълнително да:

 

 

– разпореди на водача да изключи двигателя, да извади контактния ключ и го постави на арматурното табло; да излезе бавно от колата и да застане пред автомобила си с лице към него или да нареди на лицата в автомобила да стоят неподвижно.

 

 

 

При изготвяне на административни документи на пътя водачите и пътниците трябва да се намират в проверяваното превозно средство или на разстояние от полицейския автомобил. Документите им се представят за подпис извън патрулката върху подходящо за целта място. При проверката не се допуска проверяваните лица да влизат, престояват, оставят или вземат предмети във и от служебния автомобил.

 

 

Ако в хода на проверката се установи, че водачът има невръчен електронен фиш, то той следва да бъде разпечатан чрез мобилно печатащо устройство. След като електронният фиш бъде връчен на шофьора, той трябва да подпише обратна разписка (за всеки електронен фиш), удостоверяваща връчването.

 

Глас БГ

glas.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024