Политика

Рекорд! 400 лева за глас в Несебър

Рекорд! 400 лева за глас в Несебър

рекорд0644186001491293815_713498_600x458

 

 

Рекордни оферти за купуване на гласове в община Несебър. Предложенията удариха 400 лв. на глас – 200 лева са конкретен кандидат и още толкова за общинска листа.

 

 

Екип на БНТ се натъкна на кандидат за общински съветник, който престоя дълго време пред една от избирателните секции в с. Оризаре. В селото подгласничка от листата, която се води от арестуван кандидат за общински съветник по обвинения за купуване на гласове, в продължение на повече от час и половина стоя пред входа на училището, в което се поставени и двете избирателни секции и разговаря с избиратели.

 

 

 

От ОИК коментираха, че подобно неправомерно дълга задържане на кандидат пред избирателните помещения е абсолютно недопустимо. Напомниха, че агитацията в изборния ден е абсолютно забранена и инструктираха СИК да не допуска подобни действия. В община Несебър има подобни сигнали и за избирателна секция в още едно съседно село.

 

 

 

Засега тенденцията е местните избори в цялата страна да протичат нормално, без сътресения, коментира обаче говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БТА. При обща избирателна активност към 13.00 часа – 23,54 на сто, най-ниска към този час е тя във Варна – 14,71 на сто, и най-висока в Макреш, община Видин – 49, 88 на сто, съобщи Андреев.

 

 

По думите му при всички случаи с наближаването на финалния електорален спринт, към 17.30 часа, избирателната активност ще бъде доста по-висока, приблизително като тази през 2015 г. в този час, около 43,19 на сто, и това е нормално.

 

 

 

Ако вотът е отразен в квадратчето „не подкрепям никого“, това също ще повлияе на изборните резултати, при определянето им съгласно методиката за кметове на общини, райони и кметства, каза Александър Андреев. Това е така, тъй като там, за да може да има спечелил кандидат, той трябва да събере повече от половината от гласове и в тази връзка влизат и „не подкрепям никого“, обясни той.

 

 

 

 

По отношение на отчитането на резултатите в изборите за общински съветници, там те се махат при определянето на общинската избирателна квота, съответно на мандатите, които всяка една политическа сила може да получи в общинския съвет. Т. е. за разлика от общинските съветници, при кметовете тези действителни гласове „не подкрепям никого“ се взимат предвид, обясни говорителят на ЦИК.

 

 

 

По думите на Андреев това, че няма машинно гласуване не се отразява негативно на изборите. Засега тенденцията е те да протичат нормално, без сътресения. Според него сериозно влияние върху това е оказал и фактът, че броят на членовете на СИК, участвали в обученията, е бил доста по-голям, а това се очаква да даде и по-добри резултати при попълването на протоколите.

 

 

Бюлетините, използвани на тези местни избори, са същите като през 2015 г. с тази разлика, че има кръгчета, в които номерата започват от 101 и това предотвратява опасността от дублиране на номера в квадратчето и кръгчето, обясни Андреев.

 

 

Лупа БГ

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024