Политика

Русия си иска земята под обектите, нейна собственост у нас. Лавров с визата в София, след него чакаме и Путин

Русия си иска земята под обектите, нейна собственост у нас. Лавров с визата в София, след него чакаме и Путин

захариthumb_910x0_Захариева-Лавров

 

 

 

Руският външен министър Сергей Лавров възнамерява да посети България по покана на вицепремиера и външен министър на страната Екатерина Захариева, предаде ТАСС.

 

 

„Госпожа министър любезно ме покани да направя ответна визита в България. С удоволствие и признателност приемам тази покана“, каза Лавров днес след преговорите с българския си колега в Москва.

По думите му подготовката за визита на руския президент Путин  в България върви на много по-високо ниво – между президентските институции на двете страни, както и между Кремъл и правителството на Борисов. Лавров е оптимист, че догодина Путин ще посети страната ни.

На съвместна пресконференция след преговорите между двамата министри Лавров съобщи, че Русия предава за безсрочно ползване на българската страна земята, на която е разположено българското посолство в Москва и добави, че Русия очаква аналогично действие от София.

 

 

„Предадох на колегата си документите за държавна регистрация на правото за постоянно безсрочно ползване на терена на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на нашите партньори за решаване на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи руска държавна собственост в България“, каза Лавров.

 

 

Министърът на външните работи на Русия изрази надежда, че държавната корпорация Росатом има добри шансове в търга за възобновяване на строителството на българската АЕЦ „Белене“.

 

 

Росатом е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“. Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект, каза Лавров.

 

 

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на ЕС. Тя трябва да бъде завършена до 12 месеца след публикацията, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

 

 

 

„Българските ни колеги ни информираха за началото на строителство на инфраструктурата за транспорт на газ по втората линия на „Турски поток“. Както съобщи министър (Захариева – бел. ред.) съответната церемония с участието на премиера на България буквално се е състояла днес. Партньорите подчертаха, че работата, както и е планирано, ще бъде завършена в срок към 2020 година“, каза също така Лавров.

 

 

Захариева посочи на съвместната пресконференция, че България и Русия имат големи перспективи в развитието на хранителната промишленост и увеличаването на стокообмена.

 

 

Виждам потенциал в областта на производството на хранителната промишленост, технологиите. Надявам се, че заседанието на смесената комисия по икономически и научно-технически въпроси, което се проведе във Варна на 16-17 септември, ще доведе до увеличаване на стокообмена, каза тя.

 

 

Русия е сред основните външнотърговски партньори на България. През 2018 г. стокообменът между Русия и България бе 3,47 млрд. долара, припомня ТАСС.

 

 

Захариева също така изрази надежда, че ще се увеличат чартърните полети между България и Русия.

 

 

Политика

More in Политика

марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
2a7479d543144c81d344ceb5c342f57d

Валентин Вацев: Животът на сглобката приключва след изборите в САЩ. Ето защо тя е нужна на Посолството

март 14, 2024
960x540

Сглобката в НС прие американска технология за АЕЦ „Козлодуй“

март 14, 2024
171034298861188

Обратното броене започва в петък, Габриел трябва да предложи правителство до 22 март

март 13, 2024