ОБЩЕСТВО

САЩ въвличат България в план за „сдържане на Русия“ в Черно море, поставят ракети на нашия бряг и в Румъния

САЩ въвличат България в план за „сдържане на Русия“ в Черно море, поставят ракети на нашия бряг и в Румъния

сдържаbig_1067

 

 

Американският правителствен аналитичен център RAND Corporation публикува доклад относно стратегията за сдържане на Русия в Черноморския регион, пише news.bg.

Авторите на доклада изразяват загриженост за това, че в последно време Москва е модернизирала Черноморския флот и е укрепила силите в Южния военен окръг.

 

 

 

Според експертите на центъра, за да се противодейства на нарастващото руско влияние в региона, е необходимо да се разположат системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси в Румъния и България.

 

 

Други мерки включват разширяване на ученията на НАТО и подпомагане развитието на отбранителния потенциал на Украйна и Грузия.

 

 

Според властите в Русия през последните години страната се сблъсквала с безпрецедентна активност на НАТО в близост до границите ѝ. НАТО определя това като сдържане на руската агресия.

 

 

В началото на април страните от западния военен алианс се договориха за мерки за подкрепа на Украйна и Грузия в Черно море. Документът, приет на среща във Вашингтон, предвижда учения, обмен на информация и използване на пристанища в акваторията на Черно море.

 

 

 

Според Москва разпространението на силите на Алианса на изток противоречало на получените по-рано гаранции от лидерите на западните страни, като Русия щяла да отговори пропорционално на „агресивните ходове“ на НАТО, а онези, които се стремят да включат Украйна или Грузия в Алианса, трябвало да обмислят последствията.

 

Нюз БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
корни

Корнелия Нинова: Претърпях операция на паращитовидната жлеза

март 17, 2024
171060092234034

Положиха патриарх Неофит до екзарх Йосиф в „Света Неделя“. България се прости със своя духовен водач (СНИМКИ)

март 16, 2024