Политика

Това ли е руският Щирлиц, когото българските власти обявиха за персона нон грата? СНИМКИ

Това ли е руският Щирлиц, когото българските власти обявиха за персона нон грата? СНИМКИ

rp2

 

 

 

Първият секретар на руското посолство в София, който бе изгонен от България заради шпионаж, се казва Владимир Русяев, твърди украинският сайт obozrevatel.com.

 

355c513e7a1928f35f7fca91d83da293

 

 

В статия посветена на „лова на руски шпиони в България“ журналистът Игор Соловей пише, че Русяев е заемал пост в дипломагическата мисия на Русия у нас, който традиционно се ползва за прикритие от руското военно разузнаване-ГРУ. Според разследването на Соловей Русяев е сменил на поста друг офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков.

 

 

Както вече стана известно, пецпрокуратурата обвини руски дипломат в шпионаж, но тъй като той се ползва с дипломатически имунитет не може да бъде задържан от българските власти. От официалните съобщения на Министерство на външните работи от последните дни става ясно, че шпионинът е първи секретар на руското посолство, чието име не се споменава.

 

 

Още в петък Външно е поискало от Москва да отзове до понеделник своя дипломат, действал като съвременен Щирлиц. В крайна сметка дипломатът не напуснал територията на България и това наложило София отново да привика руския посланик Анатолий Макаров и да му връчи нота, според която въпросният служител на посолството трябва да напусне страната до утре сутринта. Първият секретар е обявен и за персона нон грата.

Шпиони под прикритието на дипломати работят в руското посолство в София, както впрочем и в други посолства на други държави

 

 

Според българските власти дипломатът разузнавач се е срещал с български граждани и е събирал класифицирана информация за държавата, ЕС и НАТО. Давал им пари, сред клиентите му бил даже ръководен служител с достъп до класифицирана информация.

 

 

 
Според obozrevatel.com. пред приятели Русяев никога не е крил своята съпричастност към ГРУ, особено по приемите в посолствата на приятелски страни, където се трудят много негови съкурсници от военните училища. Владимир Русяев е участвал в много мероприятия на руското посолство в България. Последните му изяви са били на детски танцов фестивал през август и лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 21 октомври т.г. на тема: „Практически аспекти на дипломатическата кариера“.

 

 

 

Разкритият от ДАНС и спецпрокуратурата руски шпионин е присъствал като официално лице на празнуването на Деня на победата- 9 май 2019 година в Стара Загора. “Тази победа стана възможна благодарение на единството на народите и държавите по света“, казва пред русофилите Русяев, цитиран от сайта stzagora.net. Там офицерът от ГРУ под прикритие е и сниман.

 

 

Шпионският скандал между България и Русия избухна само седмица след като външният министър Екатерина Захариева разговаря в Москва с руския си колега Сергей Лавров. Това бе първо посещение на български външен министър от 8 години насам.

 

На снимките: На 9 май т.г. Владимир Русяев поднася цветя
пред паметната плоча на Съюза на ветераните от войните 
 пред Военния клуб в Стара Загора по случай Деня на победата

 

Източник: Лупа БГ

https://lupa.bg/news/vladimir-e-ruskiyat-shtirlic-izgonen-ot-balgariya_29272news.html

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024