Политика

Учредителите на „Няма такава държава“ инструктирани да мълчат, избраха Трифонов за лидер като Тато! СНИМКИ/ВИДЕО

Учредителите на „Няма такава държава“ инструктирани да мълчат, избраха Трифонов за лидер като Тато! СНИМКИ/ВИДЕО

 

6f8e6d9e8826784ff5e1b7916443f051

 

Слави Трифонов е бил избран за лидер на партията „Няма такава държава“ за рекордните 15 минути учредително събрание, пише Лупа БГ.

 

 

Новата политическа формация на учиндолеца успя да гласува и устав, и ръководни органи без каквито и да е дебати в залата. 

 

 

Източници на Lupa.bg в залата обаче разкриха, че Трифонов е влязъл точно в 14,02 минути, посочил е пред събралите се близо 600 души кои ще бъдат неговите заместници (сценаристите от бившето му предаване „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов и Филип Станев), казал е официалното име, с което партията ще бъде вписана след съдебната й регистрация и е последвало единодушно гласуване.

 

 

„Накараха ни да си изключим и оставим мобилните телефони пред входа на залата“, разкри под сурдинка един от присъствалите на излизане.

 

 

В 14,15 часа учредителите вече започнаха да се изнизват през главния вход на залата, като стана ясно, че един от тях е спортният журналист Крум Савов. Той, както и всички останали, запазиха пълно мълчание за случилото се вътре, както и за думите на Трифонов към тях. Самият Савов отказа да коментира дали ще участва като изборно лице на формацията, както и от кого е получил поканата да се присъедини към проекта.

 

Крум Савов се появи на учредяването на партията

 

Иво Танев, който е управител на залата, в която Слави учреди партията си, също е сред делегатите. Шоуменът бе откаран след рекордно бързото създаване на формацията с личния джип на Трифонов.

 

 

Иво Танев

 

 

По наша информация самите делегати също са били разочаровани от това, че гологлавият телевизионер не е поканил представители на медиите, както и че не се е обърнал към тях специално, а само е заявил, че прави партията, защото искал да прекъсне статуквото.

 

 

Междувременно десетина дами на средна възраст се бяха строили пред входа, като твърдяха, че искат да присъстват вътре, защото са фенки на Трифонов. И също не скриха, че са очаквали да се докоснат до любимеца си.

 

 

 

Тошко Йорданов не бе особено словоохотлив след края на събитието и само обяви, че медиите ще получат информация за партията по и-мейл. Така единственият канал за комуникация между журналистите и новия партиен лидер остава единствената му фейсбук страница.

 

 

Тошко Йорданов не удостои с внимание медиите

 

 

Трифонов се появи с общо над 10 охранители за създаването на политическия си проект, като единият му автомобил бе предварително позициониран в подземен паркинг и го изведе инкогнито от залата.

 

Влизането на делегатите пък е започнало още в 11,00 часа и всеки от тях е бил подложен на щателна проверка от гардовете, както за наличие на бадж, така и на изрична покана от „Седем-осми“.

 

 

По-паметливите не са забравили, че НДСВ бе учредна при подобна апокрифност през 2002 г. след един неуспешен опит година по-рано.

Слави Трифонов пристигна в залата, подпирайки се с бастун

 

Часове след като Слави Трифонов учреди партията си „Няма такава държава“ при пълно медийно затъмнение той публикува в профила си във Фейсбук видеозапис на речта си пред делегатите на учредителното събрание, което се проведе в зала в столичния кв. „Лозенец“.

 

 

„Аз не съм алчен за власт, аз съм алчен за справедливост“, заяви водещият, който бе избран за председател на новата политическа формация. Трифонов говори около пет минути пред делегатите, като заяви, че причината да учреди „Няма такава държава“ е желанието му да възстанови справедливостта след отхвърления референдум преди 3 години. Ето и цялата реч на Слави Трифонов:

 

 

 

Първо искам да ви благодаря, защото това е едно изумително нещо, което се случва. Защото всъщност целият политически ресурс през последните години изглежда нелепо и обидно. И предполагам това е за всички вас. Всеки човек, който наблюдава това, което се случва в публичното пространство, нормалният човек чувства отвращение. Една огромна част от българите са отишли в чужбина точно по тази причина. Хората, които управляват и се избират от недостатъчно голяма част от българския избирател, са алчни за власт. Това го виждате. Аз и моите колеги протестираме по този начин, защото се случи една огромна несправедливост.

 

Бeше проведен референдум по българския закон и конституция и по правилата на пряката демокрация. Той беше захвърлен в ъгъла, все едно не се е случвал. Тук, в България, знаете, че всяко чудо е за три дни. Но чудото е нещо прекрасно, не може да бъде за 3 дни. Защото е изумително. Днес е ден, в който си позволявам по-емоционално да ги обясня тези неща. Аз съм практичен човек и мислех да си напиша реч, но предпочетох да кажа нещата така – по-емоционално. Защото в крайна сметка ние затова живеем – за емоции. Те са лош съветник, но живеем заради тях. Тази емоция, която предизвикаха с незачитането на референдума, е отвращение. Аз съм последователен и мисля, че най-правилното нещо е човек да върви към целта си последователно, без да се спира и без да се страхува. Има една група хора, които решиха, че това няма значение, и с най-елементарни хватки и с незачитане на закона този референдум беше избутан в ъгъла. Ние протестирахме пред парламента. Резултатът беше абсолютно никакъв. А по закон това, което може да се направи, е наистина да се създаде политически продукт. Не се измъквам от думата партия, но тя е отвратителна.

 

 

Като кажеш партия и ти става… Та целта на този политически продукт е да възстанови справедливостта. Аз не съм алчен за власт, а за справедливост, както предполагам огромната част от вас. Кой нормален човек не иска справедливост? Излизайки от тази зала, всеки от вас започва да живее живота си на човек, подложен ежедневно на несправедливости. Аз не мога да оправя несправедливостите, това е безумно. Аз мисля, че има конкретна, точна и ясна цел, която е свързана с моя характер – когато нещо се прави, то трябва да се направи докрай. Този референдум и решенията от него трябва да бъдат приложени в действие, независимо от това дали на някой му харесва или не. Има закон, който се нарича Конституция на РБългария. В него правилата за пряката демокрация са точно изяснени. Те бяха спазени и сега ще бъдат спазени законите, за да бъдат приложени решенията. Защото така се прави. Аз не мога да направя така, че да се спазват всички правила. Но едно съществено правило, като закона за пряката демокрация, за който са гласували 3,5 милиона души, ще бъде спазено. Защото, който застане на пътя на справедливостта, ще си понесе всички последствия. Искрено съзнавам какво правя. Искрено осъзнавам отговорността, която поемам. Искрено осъзнавам, че съм се облякъл с дрехите на отговорността, в които сте ме облекли вие. Суверенът е този, който създава тази история, аз съм просто инструмент. Осъзнавам вашето доверие и го оценявам.

Животът е прекрасен!

 

Снимки: LUPA.BG

 

Източници: Лупа БГ, Стандартнюз

Политика

More in Политика

venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024