Коментари

Що за дипломат е Екатерина Захариева?

Що за дипломат е Екатерина Захариева?

Снимка: Фейсбук

Наскоро бях в Израел. Един от партньорите ни там ме заведе на ресторант. За по-добронамерен бизнес партньор от него не мога да се сетя. И започнахме да говорим за Израел, за история, демография, а аз вметнах нещо за Западния бряг. Лицето на човека мигом се промени и аз разбрах, че съм сгазил лука. Не знаех какво, но очевидно беше гаф. Смених бързо темата и вкъщи се позачетох. И разбрах, че за израелците няма Западен бряг, а Юдея и Самария.

 

Ама откъде да го знам това! Нали по новините все за Западния бряг (West bank) ми говорят. И тогава си дадох сметка, че дипломацията не е шега работа. Говори се внимателно, вниква се в културата, запознава се човек с болните точки.

 

Дадох си сметка, че един добър дипломат в Турция не говори за “арменски геноцид”, в Корея не настъпва сянката на някой голям началник, а във Великобритания не тупа кралицата по гърба. Звучи натоварващо, нали? Но все пак затова човекът, избрал тази трудна професия, изработва своите рефлекси и познава не само своята, но и чуждите култури. Но гафове има.

 

И както можем да си представим, те се случват поради непознаване на културата на хората, с които се общува, и нека го наречем „простосърдечен“ подход към другата страна. Само преди няколко дни нашата министърка Екатерина Захариева направи следното изказване на 74-тата сесия на ООН:

 

България залага на два принципа при реформата, свързана с децата в риск: всички действия на държавата трябва да са насочени единствено в интерес на детето, не на родителите, настойниците, попечителите или социалните служби, и второ, самото дете трябва да участва в процеса на вземане на решения за неговото бъдеще.

 

Горда от своето постижение, острието на нашата дипломация пуска своето изказване на страницата си във Фейсбук, с очевидното намерение да се похвали пред българските гласоподаватели. И ако всички други постове от поредицата ООН-74 се радват на умерен успех, въпреки смяната на тоалетите ѝ, и имат между 7 и 30 споделяния, постът с гореспоменатото изказване бива споделен над 700 пъти и гневно коментиран от възмутени родители и, в крайна сметка, кулминира в протести и искания за оставка. Вярвам, че като е узнала за своя пиар успех министър Захариева е била силно изненадана. Защото ако знаеше каква реакция може да очаква, предпазливата министърка свенливо би пропуснала да се похвали точно с това изказване.

 

И какво ни говори всичко това? Говори за това, че нашият водещ дипломат не може да се държи дипломатично дори в собствената си културна среда. Не ѝ е минало и през ум на госпожата, че има нещо смущаващо за нейните гласоподаватели.

 

А мен тръпки ме побиват какви гафове прави водещият ни дипломат в култури, които не са ѝ родни. Единствената ми надежда остава, че Екатерина Захариева ограничено владее чужди езици. Това до голяма степен филтрира ефекта от нейната простосърдечната форма на общуване, водеща до изненадващи резултати.

Генчо Рачев, Гласове

http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/shto-za-diplomat-e-ekaterina-zaharieva

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024