Политика

Борисов: Ще настоявам Брюксел да спре с непрестанните нападки към Турция

Борисов: Ще настоявам Брюксел да спре с непрестанните нападки към Турция

 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще настоява пред Брюксел да спре с непрестанните нападки към Турция. „Брюксел е далеч, а Tурция – близо – никаква ограда, никакви мерки не могат да спрат мигрантите, ако започнат да ги пускат“, заяви Борисов.

 

Най-важното в момента е споразумението с Турция да работи, и това е позицията на нашата страна, заяви пред журналисти в Сливен премиерът Бойко Борисов във връзка с военната офанзива на Турция в Северна Сирия. Заради кризата сме направили всичко, което е необходимо, увери той.

 

Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради, армия, каквито и да мерки могат да спрат мигрантите, когато започнат да идват със стотици хиляди, подчерта Борисов.

 

Ако са жени и деца? Айде, ако са мъже иди-дойде, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Това го изживя цяла Европа“, отбеляза премиерът, цитиран от „Фокус“.

 

Напротив, дипломацията, натискът, спирането на военните действия, регулиране на събитията в Сирия – това е решението, категоричен е Борисов. Той заяви, че именно тази позиция ще представи в четвъртък, 17 октомври, в Брюксел, където се събира Европейският съвет.

 

Според Борисов към този момент Турция стриктно спазва двустранното споразумение и натискът към днешна дата по границата ни е нулев. „В тази напрегната обстановка ще разчитаме на дипломацията и добрия тон към Турция, призовавам и колегите си в Брюксел. Имаме ясна договорка на базата на споразумението, на базата на добросъседството и турските власти, абсолютно стриктно, коректно спазват споразумението към България и имаме нула миграционен натиск. Така, че не виждам никакъв смисъл нито да строим, нито да се подготвяме с лагери. Напротив, дипломацията, натискът, спирането на военните действия, регулиране на събитията в Сирия – това е решението. Нито огради, нито армия, нищо не може да ни спаси“, каза още Борисов.

 

Френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален заяви вчера, че идната седмица в Европейския съвет ще бъде обсъден въпросът за европейски санкции срещу Турция. Преди ден турският президент Ердоган заплаши ЕС, че ако критикува военната операция в Сирия, ще отвори границите за 3 милиона бежанци към Европа.

 

Аз лично няколко пъти съм използван за посредник между Европа и Турция за лица, които, за щастие след това, президентът Ердоган ги е пускал. Не казвам, че лично аз съм бил причината, но съм съдействал, допълни Борисов.

 

Към днешна дата мога да потвърдя, че с Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението за добросъседство и турските власти стриктно, коректно го спазват. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да се строим и да се подготвяме с лагери, каза още Борисов, който е в Сливен за Националното изложение по животновъдство.

 

 

Гласове

Политика

More in Политика

eto-koi-shte-poeme-vremenno-posta-829

Радев освободи Живко Коцев като главен секретар на МВР, ето кой поема временно поста

април 10, 2024
1010x570

Българите от Херсон с видеопослание: Украйна използва български оръжия срещу нас. Спрете доставките за режима в Киев

април 9, 2024
кироооо

Кирил Петков: Не може с някакви снимки на пачки да се замазва нещо по-страшно, връщаме се в мутренските времена

април 9, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
1530x993_264x83_nikolay-denkov_4_

На изпроводяк! Николай Денков се оплака пред западни посланици: Русия е виновна за корупцията в България

април 8, 2024
живко

Ж. Коцев: Знаех, че Марин и Стефан са контрабандисти, поддържах връзки с тях от лоялност към Рашков

април 8, 2024