Политика

Ал Йо: Путин казва много глупости. В Сърбия да внимават, втора руска държава на Балканите ли искат

Ал Йо: Путин казва много глупости. В Сърбия да внимават, втора руска държава на Балканите ли искат

йоbig_11dca

 

Това е част на една стратегия на Русия за дестабилизация на района на Балканите и на Западните Балкани като цяло. Руската политика на Кремъл е ясно ориентирана против приемането на нови страни за членки на НАТО от този регион, както и членство ва страните от този регион в ЕС. И ние в следващите години ще бъдем свидетели на най-различни операции – и на разузнавателните служби, и на политиците, които ще целят създаването на конфликти между тези страни и гражданите на тези страни.

 

 

Това заяви в БНТ евродепутатът Александър Йорданов, коментирайки напрежението, създало се след шпионския скандал, раздухан от Сърбия.

 

 

Той допълни, че „Путин е казал много глупости“, но „нещата, които вършат вътре в Сърбия руските специални служби заедно със сръбските политици, е да се представят като неща, вършени от България и така да бъде обвинена България“.

 

 

Той отбеляза още следното: „Става дума за една крайнонационалистическа агресивна политика, за която зад тезата за неутралитет се създава втора руска държава на Балканите, на 100 км от българската граница. България по този въпрос трябва да реагира, както и реагира министърът на външните работи“.

 

 

„Сърбите трябва да бъдат много внимателни, когато отправят обвинения към България. Те не станаха членове на ЕС, без България да ги подкрепи. В ЕП срещам много широко разбиране по тезата, която развивам – че Сърбия не може да стане член на ЕС, преди да е станала член на НАТО.

 

 

 

Членството в НАТО може да гарантира сигурност на нашия регион. Сърбия не може да е член извън НАТО, извън сигурността. Сърбите по принцип бавно узряват за истината и ако бяха по-ефективни за истината си, нямаше да допуснат да се разпадне Югославия. Така и сега ние ще ги изчакаме да се натуткат на Балканите, да правят такива провокации – до момента, в който узреят, че трябва най-напред да станат члено НАТО и след това да мислят за ЕС“, коментира още Йорданов.

 

 

 

Той заяви, че България е имала историческо щастие преди 30 години да започнат демократичните промени: „Станахме част от свободния свят, от това евроатлантическо семейство. И тази реалност е прекрасна за българите, но предизвиква за съжаление една нервност в сръбското държавно ръководство.

 

 

 

Но в Сърбия има общественици, които не приемат този краен националистически курс. Провеждането на проруска политика в Балканския регион не се посреща добре от сръбската общественост. Те имат физическия път към Европа – имат магистрала, а търсят „истината“ от Русия.”

 

 

По темата за регистрираните две НПО-та, които се борят за „правата на македонското малцинство в България“, той заяви: „Едното НПО се казва „Антични македонци“. Това е нонсенс! Става дума за хора, които „не са в час“. Става дума явно за организации, които се опитват да осъществят провокации на българска територия. И в този смисъл реакцията на вицепремиера Каракачанов е оправдана, защото той защитава българска кауза в Македония в исторически план.

 

 

 

В Загреб на конгреса на ЕНП имахме среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. С него имахме нормален разговор, но постепенно стигнахме до спор. И трябва да кажа, че вътрешно съм много обезпокоен от възможността в Македония да дойдат крайно националистически формации, които ще възстановят едно крайно негативно отношение към България и ще свирят на същата струна, на която свири сръбското държавно ръководство – струната на дестабилността“.

 

 

 

Александър Йорданов отбеляза още, че „в Македония има много среди, които не са просто антибългарски, но и антиевропейски. „Много добре трябва да се разбира, че колкото повече се настройват едни политици от Скопие към България, толкова повече те отдалечават Македония от ЕС.”, завърши Йорданов.

 

БНТ

 

loading...
Политика

More in Политика

ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020
big_34

Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото, това е асиметрична криза

април 23, 2020
posledni-danni-covid-19-u-nas-171

Легитимен ли е щабът, липсващ в задължителния Национален пандемичен план – кое може и кое не според документа?

април 22, 2020
goranov

Горанов: Как си го представяте? Искате да вземем хеликоптер и да разхвърляме пари по площадите ли?

април 22, 2020
1587545821_0

Европейска солидарност! ЕС иска 10 млрд. лв. от нас, Томислав Дончев – навит!

април 22, 2020