ИНЦИДЕНТИ

Борисов на косъм от смъртта – самолетът му едва кацна на софийското летище, приземиха го на ръчен режим

Борисов на косъм от смъртта – самолетът му едва кацна на софийското летище, приземиха го на ръчен режим

768x432

 

Технически проблем с малкия правителствен самолет „Фалкон“ е изложил на риск живота на премиера Бойко Борисов и делегацията, с която той бе в Солун.

 

 

Според непотвърдена информация навигационната система на самолета, който е вече 20-годишен, е изключила при захода за кацане към летище „София“, твърди „24 часа“.

 

 

Тя не била рестартирана отново и се наложил нов заход, при който самолетът е приземен на ръчен режим, благодарение на това, че пилотите познават изключително добре летище „София“.

 

 

Малко по-късно командирът на Авиоотряд 28 ген. Тодор Коджейков заяви, че спират полетите с този самолет до изясняване на причината за аварията.

Той ще настоява за закупуване на нов правителствен самолет.

 

 

Министърът на транспорта Росен Желязков потвърди пред Lupa.bg поредния инцидент с правителствения „Фалкон“ на Авиоотряд 28, който е на пряко негово подчинение.

 

 

20-годишният самолет, превозващ премиера Бойко Борисов от Солун за София, постави в риск и министър-председателя, и останалите пасажери от делегацията, след като навигационната му система изключи при захода за Враждебна.

 

 

 

„Предстои да се помисли сериозно дали фалконът изобщо вече е годен за експлоатация след толкова зачестили пробиви в системите му за сигурност“, каза той и не отрече, че се обсъжда вариант, в който машината да спре да превозва държавните ни мъже. „Анализираме ситуацията и причината“, добави Желязков.

 

 

Транспортният министър уточни, че предстои да се снемат показания и от пилотите на фалкона, и от Ръководство „Въздушно движение“, за да се разберат детайлите и причините за случилото се във въздуха. Но не отрече, че е притеснен от проблема в навигацията на самолета.

 

 

„Знаете, че темата за авиационната безопасност е изключително чувствителна. Мерките за безопасност, в сравнение с наземния транспорт, са съвсем различни. Затова и най-малката щета, предизвикана във въздуха, има огромно значение за системите за безопасност и поставя въпроса и за експлоатацията на „Фалкона“, каза още Желязков пред Lupa.bg. Безспорно обаче поредният инцидент с правителствения самолет бил нарушение на добрите практики.

 

 

 

Министърът обаче бе категоричен, че въпреки дългогодишните дебати за купуването на нови самолет за нуждите на Авиоотряд 28, бюджет за това няма. Така отрядът остава само с една машина – Еърбъс, която ще трябва отново да си делят премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и парламентарната шефка Цвета Караянчева.

 

 

Лупа БГ, 24 часа, Нюз БГ

loading...
ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

koi-e-karal-nasreshtnoto-zlopoluchnoto-452

Кой е карал в насрещното злополучното ауди, връхлетяло и счупило крак на мъж?

април 23, 2020
big_Eurozone_489x_6907f4

Гешев сравни побоя над Слави Ангелов с атентат срещу държавата! СНИМКИ

април 23, 2020
big_big_1a7b

Арестуваха нападателите на журналиста Слави Ангелов! СНИМКИ

април 23, 2020
tova-ne-e-milen-tsvetkov-a-moiat-sin-983

Майка на участник в меле: Това не е Милен Цветков, а моят син! СНИМКИ

април 22, 2020
big_28de

Синът на Лъчезар Иванов излезе от ареста и почна да хули полицията, отказва и показания срещу убиеца Кристиан

април 22, 2020
3a318d47702fa2fbf19619bc54ef7439

Инструктори разкриха фатална грешка с Милен Цветков след кошмарния удар

април 22, 2020