ИНЦИДЕНТИ

Борисов на косъм от смъртта – самолетът му едва кацна на софийското летище, приземиха го на ръчен режим

Борисов на косъм от смъртта – самолетът му едва кацна на софийското летище, приземиха го на ръчен режим

768x432

 

Технически проблем с малкия правителствен самолет „Фалкон“ е изложил на риск живота на премиера Бойко Борисов и делегацията, с която той бе в Солун.

 

 

Според непотвърдена информация навигационната система на самолета, който е вече 20-годишен, е изключила при захода за кацане към летище „София“, твърди „24 часа“.

 

 

Тя не била рестартирана отново и се наложил нов заход, при който самолетът е приземен на ръчен режим, благодарение на това, че пилотите познават изключително добре летище „София“.

 

 

Малко по-късно командирът на Авиоотряд 28 ген. Тодор Коджейков заяви, че спират полетите с този самолет до изясняване на причината за аварията.

Той ще настоява за закупуване на нов правителствен самолет.

 

 

Министърът на транспорта Росен Желязков потвърди пред Lupa.bg поредния инцидент с правителствения „Фалкон“ на Авиоотряд 28, който е на пряко негово подчинение.

 

 

20-годишният самолет, превозващ премиера Бойко Борисов от Солун за София, постави в риск и министър-председателя, и останалите пасажери от делегацията, след като навигационната му система изключи при захода за Враждебна.

 

 

 

„Предстои да се помисли сериозно дали фалконът изобщо вече е годен за експлоатация след толкова зачестили пробиви в системите му за сигурност“, каза той и не отрече, че се обсъжда вариант, в който машината да спре да превозва държавните ни мъже. „Анализираме ситуацията и причината“, добави Желязков.

 

 

Транспортният министър уточни, че предстои да се снемат показания и от пилотите на фалкона, и от Ръководство „Въздушно движение“, за да се разберат детайлите и причините за случилото се във въздуха. Но не отрече, че е притеснен от проблема в навигацията на самолета.

 

 

„Знаете, че темата за авиационната безопасност е изключително чувствителна. Мерките за безопасност, в сравнение с наземния транспорт, са съвсем различни. Затова и най-малката щета, предизвикана във въздуха, има огромно значение за системите за безопасност и поставя въпроса и за експлоатацията на „Фалкона“, каза още Желязков пред Lupa.bg. Безспорно обаче поредният инцидент с правителствения самолет бил нарушение на добрите практики.

 

 

 

Министърът обаче бе категоричен, че въпреки дългогодишните дебати за купуването на нови самолет за нуждите на Авиоотряд 28, бюджет за това няма. Така отрядът остава само с една машина – Еърбъс, която ще трябва отново да си делят премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и парламентарната шефка Цвета Караянчева.

 

 

Лупа БГ, 24 часа, Нюз БГ

loading...
0
ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

66c794b984174f239c62a5c726991701

Трагедия! Две коли блъснаха 4-годишно дете на улица „Борисова“, борят се за живота му! ВИДЕО

декември 23, 2019
660_fd924510f05e8ce763a812c82e11d4d6

Невиждана драма в софийското метро, спряха влаковете заради спасителна операция… СНИМКИ

декември 23, 2019
9258cc806eae46f0a3533df42dfb8bfd

Тираджия спря камиона си под мост, за да спаси момиче

декември 23, 2019
kamion-mina-pod-most-plovdiv-zadnata-mu-489

Камион мина под мост в Пловдив, задната му част и кандидат-кмет – не! СНИМКИ

декември 23, 2019
shofyorat-begletstrakiia-boksyor-sas-954

Шофьорът беглец от Тракия – боксьор със стара кримипроява, откзал съдействие на полицията! СНИМКИ

декември 23, 2019
tezhka-katastrofa-otne-zhivota-20-906

Тежка катастрофа снощи отне живота на 20-годишно момиче в столицата! СНИМКИ

декември 23, 2019