Политика

Борисов отлетя за САЩ. Какво го чака в Овалния кабинет? Изненадите и капаните…

Борисов отлетя за САЩ. Какво го чака в Овалния кабинет? Изненадите и капаните…

 

1574531563

 

 

 

Министър-председателят Бойко Борисов отлетя тази сутрин за Вашингтон. Той ще бъде на двудневно официално посещение по покана на президента на САЩ Доналд Тръмп, като „знак за силните и трайни отношения, които съществуват между нашите два народа“.

 

Борисов и водената от него делегация ще кацнат във Вашингтон днес в 14.40 часа местно време на военно-въздушната база „Андрюз“.
В понеделник в 14.00 часа започва срещата „на четири очи“ на министър-председателя на България с президента на САЩ, която ще бъде последвана от  разширена среща на двете делегации.

От българска страна участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

 

ЦЕЛТА НА ВИЗИТАТА

Според бившия външен министър Соломон Паси „визитата на Борисов в САЩ е знак на благодарност за покупката на ф-16“.

Според американската посланичка г-жа Херо Мустафа обаче, „срещата Тръмп-Борисов не е възнаграждение за покупката на F-16“, а „възможност лидерите ни и страните ни да се опознаят, и да преминат на следващото ниво във взаимоотношенията ни“.

Безспорно ключовата дума на визитата ще бъде „СИГУРНОСТ“ – военна, енергийна, черноморска.

Към това трябва да добавим трите „С“, на които в Белия дом особено държат: свързаност, сътрудничество и справяне с корупция, и които г-жа Мустафа повтаря от мига, в който стъпи на българска земя.

 

ТЕМИТЕ

 

Източници от Белия дом вече дадоха да се разбере, че двамата държавници ще си говорят за: 

– засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността;

увеличаване на средствата за отбрана и участието на Бълтария  в различни мисии;

– гарантиране на стабилността на Черноморския регион и ролята на България като „фронтова държава“;

– улесняване на енергийната диверсификация и пътя за идването на американския втечнен газ на Балканите;

– противодействието на зловредните  (руски влияния), застрашаващи суверенитета на България;

– противодействие на високото ниво на корупция у нас като пречка за икономическия и демократическия растеж;

– прилагането на върховенството на закона и мерки за правоприлагането;

– развитие на двустранната търговия и инвестиции;

– присъединяването на България към ОИСР.

 

Противопоставянето на Запада с Русия и плановете за милитаризация на Черно море поставят България като страна от Балканско–Черноморския регион в сложна ситуация и това ще сложи своя отпечатък върху темите в Белия дом.

 

Всичко това показва, че  разговорите съвсем няма да са леки и че премиерът Борисов трябва да демонстрира завидни умения като политик, дипломат и стратег, за да защити националното достойнство и националните интереси.

И ПАК ЗА ВИЗИТЕ, И ПАК…

 

Безспорно ще бъде поставен и въпросът за отпадането на визите за български граждани. Но е малко вероятно Борисов да постигне благоприятно развитие по тази тема. Макар България да отговаря на другите изисквания, остава огромният брой откази за визи – 11%, по думите на министър Захариева, което продължава е най-високата стойност в целия ЕС. А за да бъдат изпълнени критериите на безвизовата програма на САЩ, този дял не бива да надхвърля 3%.

Освен това можем да предположим, че именно високото равнище на корупция в публичния сектор у нас няма да допринесе за решаването на този многогодишен проблем между двете страни.

БОРИСОВ-ОБАМА-ТРЪМП
Това е ВТОРОТО посещение на премиера Борисов в Белия дом.
През 2012 година той бе приет в Овалния кабинет от президента Обама в самото начало на втория му мандат. Борисов беше първият европейски лидер, който се срещна с Обама след преизбирането му.
През 2019-а Борисов е последният европейски лидер, с когото Тръмп сяда край камината. Но пък е първият, който го посещава след като Тръмп официално обяви, че ще се кандидатира за втори маандат.
През 2012-а Обама прие Борисов в 15 часа след обяд, а срещата продължи с половин час повече от определените 45 минути, въпреки натоварената програма на президента.

Сега срещата е по-същото време -14.30 и със същото предварително фиксирано време.
През 2012-а Брисов водеше със себе си вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на отбраната Аню Ангелов.
През 2019-а в делегацията са включени вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Преди седем години президентът Обама очакваше от премиера Борисов да го информира за развитието на разследването на самоубийствения атентат на 18 юли на летището край Бургас, както и за реформите в съдебната система.
След срещата Обама ни похвали по всички параграфи, и макар че нямаше напредък нито по разследването на атентата, нито по съдебната реформа, нарече Борисов “много ефективен лидер на световната сцена”. Президентът обяви пред американските медии, че българският премиер има черен колан по карате и предупреди, че „трябва да бъдем внимателни с него“.

Днес Тръмп вероятно очаква да чуе от Борисов, че ще бъдем все по-енергични в действията си срещу руската заплаха, откъдето и да идва тя, че лоялността ни към НАТО ще има своите фактически измерения, а диверсификацията в газовите доставки ще означава все по-мощното присъствия на енергийниа пазар на американския втечнен газ. Или както заяви член на правителството, в тези отношения вече всичко е пари и отдавна не става дума за идеология.

 

Разговорът между Тръмп и Борисов е в навечерието на срещата на върха на НАТО на 3-4 декември 2019 г в Лондон, което предполага, че американският президент ще засегне част от основните теми, по които ще се търси единство на страните–членки. А за НАТО нашият регион има стратегическо значение.

 

ПОДАРЪКЪТ НА БОРИСОВ И ИГРАЧКИТЕ НА ТРЪМП

 

Преди седем години пoдaръцитe, кoитo cи рaзмeниха Бoриcoв и Oбaмa, бяха символи от национално значение oт бългaрcкa cтрaнa кoпиe нa мacкaтa нa Тeрec, oт aмeрикaнcкa – cтъклeнa cтaтуeткa нa oрeл.

 

Днес Борисов носи на Тръмп уникална ловна пушка, изработена в Габрово. Дали стопанинът на Белия дом, първият президент-милиардер в историята на САЩ, чието лично състояние се равнява на 3,1 млрд. долара, ще се впечатли от габровските майстори, предстои а да видим.

„Играчките“ на Тръмп обаче са от супер висока класа: самолет Boeing 727, който е купил от съоснователя на Microsoft Пол Алън за 100 млн. долара, „Чесна“ за 15,3 млн. долара,  три хеликоптера Sikorsky S-76, а автомобилният му парк включва:  Rolls-Royce Silver Cloud, Rolls-Royce Phantom, Ferrari, Mercedes-Benz 3600 и Maybach. Преди време Тръмп подари на съпругата си Мелания SLR McLaren за 455 000 долара. Семейната яхта „Trump Princes.“ е на стойност 30 млн. долара. Да не говорим за къщите и именията му, между които най-впечатлавящият е известния му мезонет в неговия собствен небостъргач Trump Tower в Ню Йорк за 57 млн. долара, където според някои репортажи дори чашите са от чисто злато.

 

Най-яркият играч на съвременната световна шахматна дъска ще се появи пред българския премиер в костюм от луксозната италианска марка Brioni, на стойност между  5000 и 7000 долара.

 

Това са любопитни подробности, но при такава среща всеки детайл, всеки жест се следи под лупа от анализаторите, защото носи някакъв символ.

 

КАПАНИТЕ

 

Познавачите на американския прокотол казват, че когато американският президент Доналд Тръмп кани международни лидери в Белия дом, гостите му често играят само второстепенна роля.

 

Всичко, което е необходимо, е фраза от посетителя или допълнителен въпрос от страна на журналист, след което Тръмп започва дългия си монолог. Осем минути, девет минути, десет минути – времето вече няма значение. В такива моменти Тръмп не се държи като президент в корсета на протокола, а по-скоро като политик в предизборна кампания – на митинг.

 

През октомври т.г. италианският президент Серджо Матарела беше гостът, който мълчаливо стоеше до Тръмп, докато той се отприщи да говори за отговорността на Европа, за кюрдите в Северна Сирия и за демократите в САЩ.

 

Накъде ще тръгне мисълта на Тръмп в присъствието на Борисов – никой не знае.

Американският президент напоследък фокусира вниманието си върху търговския спор с ЕС, а обвиненията му срещу Европа съвсем не заемат второстепенно място. Въпреки че в момента фокусът на обществеността е върху търговските преговори с Китай, Тръмп непрекъснатоо подчертава негативното си отношение към Европа, защото „просто не можем да загубим тази война с митата“.

Нещо повече. Борисов може да стане слушател и по темата: ЕС не участва достатъчно в общата отбрана и всеки трябва да си плаща, ако иска сигурност.

 

Борисов ще бъде първият европейски политик, който вероятно ще чуе лично от Тръмп, че ще се кандидатира за втори мандат и това предполага, че срещата може да бъде използвана и с предизборни цели.

 

Да не забравяме и общата атмосфера, в която се провежда диалогът Борисов-Тръмп.

В момента американският президент е под огромен натиск. Опитът да бъде подложен на процедура по импийчмънт през тази година фокусира мащабни интереси, а неговата собствена партия беше ужасена от решението му да изтегли войските от Северна Сирия. Този ход позволи турско нахлуване срещу кюрдите, което пък даде шанс на стотици, държани от тях в плен бойци на Ислямска държава да избягат.

 

Руско влияние, украински президент, десетки нелицеприятни свидетелски показания – всичко това разклаща устоите на най-могъщия световен лидер. Огромни са усилията на демократите да привлекат на своя страна и републиканци и да убедят американския народ, че целта на разследването за импийчмънт не е просто да се определи бъдещето на Тръмп, а да се покаже на американците какво трябва да очакват от своя президент.

В тази вряща от противоречия среда трябва да се вмести и България със своя премиер. А това прави уравнението с много неизвестни и още по-неизвестни решения.

 

Епицентър

loading...

Политика

More in Политика

borisov-gi-sabra-na-instruktaj-ne-iskam-da-ima-nedostig-na-lineika-lekarstvo-leglo-1

Борисов ги събра на инструктаж: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!

ноември 11, 2020
big_31_6

Борисов: Всеки ден опровергаваме лъжи и манипулации, които плашат хората и създават усещане за катастрофа

ноември 11, 2020
vasil-bojkov-pusna-boiko-v-chekmedje-2-1

Васил Божков пусна „Бойко в чекмедже“ 2 (ВИДЕО)

ноември 11, 2020
560x315

Здравният министър посочи какво ще стане, ако се стигне до пълно затваряне

ноември 11, 2020
big_345

Дончев: Имаме готовност за ескалиращи мерки, редно е да има един вечерен час за цялата страна

ноември 11, 2020
1605016993

Заев обещал на Борисов българско участие в банка и телекомуникационна компания в Скопие

ноември 10, 2020