Здраве

Внимание! Салам убиец продаван у нас, възможно е починалото дете от Кардам да е натровено от него

Внимание! Салам убиец продаван у нас, възможно е починалото дете от Кардам да е натровено от него

изтеглен файл

 

 

В една от големите търговски вериги у нас са били разпространени опасните продукти на германската компания „Вилке”, алармира преди дни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

 

 

„Вилке” вече е разследвана от германската прокуратурата. Според публикации на в. „Билд” месните продукти са заразени с опасната бактерия листерия и от тях вече има 37 случая сериозни заболявания, от които 25 с фатален край. Възрастни хора с по-слаба имунна система са починали, като се предполага, че причината е именно консумацията на въпросните колбаси.

 

 

БАБХ не споменава поименно търговската верига, която е внесла продуктите на родна територия, но по имената на продуктите не е трудно да се установи, че става въпрос за хипермаркетите „Метро”.

 

Инспекторите на БАБХ са проверили всички складове на фирмата получател от търговската верига в страната. Наличните количества от видовете салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в разфасовки по 1 кг са спрени от продажба незабавно и са насочени за унищожаване.

Не е ясно какви количества от салама са продадени у нас, преди продукта да бъде иззет

 

 

Какви количества от заразените салами са продадени у нас преди намесата на държавната агенция, така и не става ясно. Тъй като продуктите са в големи разфасовки от по 1 кг, те най-вероятно са купени от малки пицарии и ресторанти, за да се влагат в предлаганата продукция на заведенията.

 

 

Факт е, че преди десетина дни третокласник умря от хранително отравяне в Кардам, а в болница във Варна с подобни симптоми бяха транспортирани и две от неговите сестри. Напълно възможно е детето да е яло именно от този салам, смятат специалисти.

 

 

25 души от разболелите се от заразените салами в Германия вече са починали, съобщиха източници от прокуратурата в Касел.

 

 

 

Властите разследват дали има причинно-следствена връзка между инфекцията и смъртта и от какви симптоми са страдали заразените с листерия. Прокуратурата е завела наказателно дело по обвинение в убийство поради небрежност срещу ръководството на месната компания.

 

 

320 тона продукти на „Вилке“ били изтеглени от фабриката и изгорени, а фирмата обяви фалит

 

 

Фабриката на компанията в градчето Твистетал-Берндорф, провинция Хесен, бе затворена в началото на октомври от властите заради заразените месни продукти и лоша хигиена. Според ДПА, листерията била засечена в салам за пица и варена наденица. В областта Валдек-Франкенберг обявиха пълно изтегляне на всичките продукти на „Вилке”, с изключение на консервираните.

 

 

Компанията междувременно обяви фалит. 320 тона продукти са били изтеглени от фабриката и бяха изгорени.

 

 

Заразената продукция обаче е достигнала до 26 страни. Освен държави от ЕС, заразени с бактерията листерия колбаси бяха спрени от продажба в САЩ, Русия и Япония.

 

 

Листерията е бактерия, която може да причини обилна диария, треска и много висока температура. При хора с отслабена имунна система заразяването може да застраши живота, припомнят специалисти.

 

Лупа БГ

loading...
0
Здраве

More in Здраве

home_UiSup0_Xpm0F3_j

Шапки долу: Млад кардиолог от “МБАЛ Пазарджик” спаси петима от инфаркт за едно денонощие

ноември 9, 2019
кардио4-32

Аз съм кардиолог, а това са 9-те опасни храни, които забранявам на близките ми да ядат! СНИМКИ

ноември 6, 2019
наков1572949530-73472740-404833116850581-6190163757579108352-n

Позор! Лекари от София порязаха колега за асистент, защото е онкоболен! СНИМКИ

ноември 5, 2019
zx860y484_3314498

Всеки втори българин доплащал, за да се лекува в болница

октомври 29, 2019
варна-болницbig_31_1786

От болницата във Варна с последни данни за сестрите на починалото от натравяне дете, едната от тях е…

октомври 29, 2019
коридорdc5d3d97cd2a4224a58596a8af240026

Трагедия! Третокласник почина след натравяне с храна, сестричката му е в тежко състояние в болницата в Добрич

октомври 28, 2019