СВЯТ

Вучич: Имаме достойнство, никога няма да допуснем Сърбия да бъде унижавана

Вучич: Имаме достойнство, никога няма да допуснем Сърбия да бъде унижавана

 

ВУЧИЧ20140709.ivdrqfhvpo

 

 

Сръбският президент Александър Вучич коментира изявлението на американския пратеник Матю Палмър за риска от налагането на санкции във връзка с руската военна техника в Белград, като каза, че сърбите имат достойнство и няма да допусне неговата страна да бъде унижавана, предава македонската медия ”Фокус“.

 

 
„Не сме закупили С-400. За всичко останало те знаят отдавна и не мисля, че това е проблем, но това ни казва как (те) ни третират“, каза Вучич пред журналисти.

 

 

 

Той обвини САЩ в използването на двойни стандарти и добави, че санкциите биха били „напълно неоправдани и несправедливи“.
„Ще се погрижим, разбира се, защото не бихме искали никой в Сърбия да бъде изложен по някакъв начин на санкциите, наложени на нас от най-голямата сила в света. Без значение, че те биха били напълно неоправдани и несправедливи“, каза Вучич.

 

 

 

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър изрази по-рано американската загриженост за присъствието на руска военна техника в Сърбия и заплаши със санкции, ако Белград придобие за постоянно руски ракетни системи.

 

 

 

Вучич заяви, че е изненадан, че американският пратеник Матю Палмър, когато посещава Прищина и Скопие, говори само за задълженията на Сърбия, а не за тези на Косово.

 

 

 

„Това, което ме учудва, е фактът, че Палмър в Прищина и Скопие говори само за задълженията на Белград, а някои от тях са много противоречиви. Нито за секунда, например, не спомена истинските и обективни задължения на Прищина“, заяви още Вучич.

 

 

 

 

Според него Прищина има задължение да създаде Съюз на сръбските общини в Косово, което още не е сторила, макар да е задължена от няколко международни договорености, като Брюкселския договор.

 

 

 

Той каза, че е очаквал в Прищина американският представител да поиска от косовските власти да „понижат очакванията“ си, за да може да се разработи компромис.

 

 

 

 

„В кой момент трябва да признаем независимо Косово и да бъдат премахнати техните задължения?“ попита сръбския президент.
„Във всеки случай ще бъдем готови за разговори и компромисни решения, но никога няма да се съгласим на унижението на Сърбия“, каза Вучич.

 

 

 

 

Според него условията за съществуването на косовските мита върху стоки от Сърбия са престанали да съществуват през 2006 г., с подписването на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), което и двете страни са подписали.

 

 

 

„Ще припомня, че аз лично предложих да прекъснем кампанията за признаването и (оттеглянето на признанието на Косово), но Албанците никога не искаха да говорят за това, защото според тях всички думи за край на кампанията означават, че не са държава. Но за мен е невероятно, че Палмър и албанците смятат, че само те имат свои интереси, а сърбите нямат“, заяви сръбският президент.

 

 

 

Източник Агенция „Фокус“

loading...
СВЯТ

More in СВЯТ

емир кустурица бгнес

Кустурица: COVID-19 е свидетелство за залеза на цивилизацията

април 25, 2020
big_big_31_83ccc8b

САЩ обявиха официално от Белия дом: Ковид 19 умира за минути на слънце! ВИДЕО

април 24, 2020
980x551_1584986166

Добри новини от света: Рекорден брой оздравели, трета поред седмица спада темпото на заразата

април 24, 2020
tramp-predlozhi-da-se-inzhektira-453

Тръмп предложи да се инжектира дезинфектант като лечение на COVID-19

април 24, 2020
parva-strana-evropa-premahna-701

Това е първата държава в Европа, която сваля карантината

април 24, 2020
big_13d3

ООН: Кризата е претекст за репресии, които нямат нищо общо с К-19. Свободата на медиите е от решаващо значение

април 24, 2020