Криминално

Германското разузнаване: 5 млрд. лв. годишно крадат 20-30 българи…

Германското разузнаване: 5 млрд. лв. годишно крадат 20-30 българи…

 

ss

 

Германското разузнаване: 

Групировките се разпаднаха и парите им се преразпределиха към отделни личности На всеки 10 г. те засмукват половината бюджет и го претопяват в ролс-ройси, бентлита, ламборгинита, позлатени кичозни дворци и натруфени костюми 

 

 

Над 5 млрд. лв. годишно си разпределят българските олигарси и дедесари, които източват професионално бюджета, за да си купуват бентлита, ролс-ройси, ламборгинита, частни самолети, кичозни дворци със златни орнаменти „Версаче“, изумителни натруфени костюми и всевъзможни луксозни екстри.

 

 

 

Освен от измами с ДДС сивият сектор печели от органзирана престъпност общо 4-5 милиарда лева годишно, се твърди в доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Веднага след 1989 г. са изнесени между $4 и 9 милиарда според германския журналист Юрген Рот, които впоследствие са се върнали като инвестиции и заеми.

 

 

 

Тогава започва разцветът на силовите групировки. В доклад на германското разузнаване БНД се казва, че натрупаните от тях пари в началото на прехода се преразпределят, и то на доста по-малко хора. „В резултат от вътрешните борби за власт и разместване престъпните групировки се разпаднаха и техните богатства вече се намират в ръцете на отделни личности.

 

 

Благосъстоятелните величия на организираната престъпност междувременно успешно „легализираха“ своите фирми или пък излязоха от играта. Може да се предполага обаче, че те още поддържат връзки с определени кръгове в икономиката, политиката и службите за сигурност.

 

 

 

Корупцията е широко разпространена и в нея участват хора по високите етажи.“ Анализът на ЦРУ от февруари 2018 г. не е много по-различен. В него се обясняват олигархичните схеми, макар и думата „олигарх“ да не се използва. Според документа България е „уязвима заради пране на пари, корупция и организирана престъпност, някои суми, спечелени от наркотрафик, се перат чрез финансови институции“.

 

 

 

Никой не е броил колко са българските олигарси, но всички са категорични, че те не са повече от 20-30 души, които контролират различни сектори. Това значи, че на 230 000-350 000 души се пада по един. За сравнение в 144-милионната Русия те са 96-има според списъка на САЩ със санкциите, или по един на 1,5 милиона обикновени руснаци. Така страната ни се нарежда на едно от челните места по придобити незаконни пари. Малкият брой бизнесмени обаче работят с множество фирми.

 

 

 

Една част на тяхно име, а друга – на подставени лица, които може да са свои хора, но може и да са напълно непознати и дори не подозират, че са собственици на компании. В това отношение комисията за борба с корупцията среща сериозни затруднения. Тя трябва да установи цялата собственост на даден олигарх и дали има отклонения между законно придобитите пари и действителното състояние.

 

 

 

Това се оказва почти невъзможна мисия. Първоначално търси информация от българските банки, които може и да откажат. По-сложно е със сейфовете у нас и в чужбина, както и с чуждите банки, които трудно споделят тайните си. Тогава се налага да се намеси ДАНС, която да потърси данни от партньорските служби. А това се налага най-малкото защото България губи около 2 млрд. лв. всяка година от измами с ДДС, сочат данните на ЕК в подробния й доклад по този въпрос за 2017 г. Study and Reports on the VAT Gap in the EU-28 Member States: 2017 Final Report.

 

 

 

Според комисията само за периода 2011-2015 г. бюджетът е ощетен с фрапиращите 9,9 млрд. лв. Ако допуснем, че тенденцията се запазва и през следващите години, то близо 16 млрд. лв. са потънали безвъзвратно в дълбоките джобове на олигарсите и обикновените източвачи на ДДС. При положение че приходите от данъци за 2018 г. са 21 млрд. лв., а общите приходи в бюджета са 38 млрд. лв., спокойно може да се обобщи, че на десетина години олигархията и дедесарите “изяждат” половината от събраните от всички останали пари.

 

 

 

„Значителен аспект на сивата икономика в България е мащабното избягване на данъци, особено на ДДС – се посочва в анализ на Държавния департамент на САЩ. – Постъпленията от измами с ДДС са значителни и до голяма степен се прехвърлят извън страната към чуждестранни сметки, собственост на офшорни компании. След това те се връщат в България и се обявяват за кредити, като по този начин се легализират за бъдеща употреба.“ Ако има нещо успокоително в случая, то е, че ние сме като детски ясли в сравнение с Европа.

 

 

 

Там схемите за източване на бюджетите са толкова грандиозни, че е истинско чудо, че ЕС изобщо съществува. Всяка година в рамките на съюза измамите с ДДС са около 150 млрд. евро. Схемите там не са много по-различни от тези, използвани у нас. Навсякъде се правят вериги от кухи фирми, регистрират се в държави с различни ставки на данъка, които си прехвърлят уж някакви стоки. Стойността им расте на хартия, а една от компаниите трупа огромни задължения към фиска.

 

 

 

Разбира се, тя няма никакво намерение да внесе дължимия ДДС. Сред фирмите има и износител, който в последния момент тегли от бюджета огромен данъчен кредит и проблемът остава в задлъжнялата фирма. Обикновено тя е регистрирана на социално слаб гражданин или на човек с психични отклонения. Само трансграничните измами в ЕС с ДДС се изчисляват на 50 млрд. годишно според проучване на ЕК от 2017 г.

 

 

 

Източник: 168 часа

loading...
Криминално

More in Криминално

5e3e6d15b_lucho_sin

Арестуваният за грабежи син на Лъчо Мозъка избягал от джипа, който уби Милен Цветков

април 20, 2020
654

Касапница във Велинград! Известен треньор по плуване уби съпругата и сина си и се самоуби! СНИМКИ

април 12, 2020
neizvesten-prebi-maika-razhozhdashta-se-914

Неизвестен преби майка, разхождаща се в гората с бебе… СНИМКИ

април 9, 2020
5efa209cd292490c80966d37e02e1590

МВР официално предупреди: Не вдигайте на непознати обаждания от телефон с този код!

април 6, 2020
mazh-ubi-i-zarovi-priiatelkata-si-dvora-272

Брутално убийство край Варна: Младият Стоян зарови приятелката си в двора и се скри в землянка

април 4, 2020
07e8d7e16e72178682193561cee37204

Жената, спасила Слави Ангелов: Кръвта му се стичаше и го задушаваше

март 19, 2020