Европа

Какво направихме с 18 милиарда евро, които ЕС ни даде за 12 години?

Какво направихме с 18 милиарда евро, които ЕС ни даде за 12 години?

big_1416

 

 

От началото на членството на България в ЕС общините у нас са усвоили над 18 млрд. евро по кохезионните програми на съюза, пише dunavmost.com.

 

 

Това съобщи изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева на форум на експертите по европейски проекти и програми. Въпреки това неравенствата между отделните региони се задълбочава, уточни тя.

 

 

В България няма община, която да не се е възползвала от различните евро програма за развитие, а най-много средства по програми за обновление са отишли за възстановяването на училища, детски градини и болници, културни и административни институции, като и на многофамилни жилища. Това е част от равносметката за изминалите два програмни периода от 2007-а година насам, съобщи Георгиева.

 

 

 

Според нея обаче за 12 години освен ползи от усвояването на евросредствата, възникват и проблеми, като дисбаланса между отделните региони:

 

 

 

„Какво от това, че инвестирахме 18 млрд. евро, освен това, което се вижда. Намалихме ли регионалните диспропорции? Не ги намалихме, напротив – задълбочихме ги. Разчитахме изцяло и само на европейските фондове, за да подобрим средата на живот в България, а не ги виждаме като допълващо финансиране на една истинска национална регионална политика, осигурена с национален ресурс“.

 

 

Според Силвия Георгиева изостаналите региони трябва да получават целенасочена държавна подкрепа, а не да разчитат единствено на евро програмите.

loading...
0
Европа

More in Европа

big_12b27

ЕС одобри пакета „Мобилност“

декември 20, 2019
слонbig_11a84

Евронюз: Кой в България се страхува от Кьовеши? Страната е корумпираният слон в стаята на ЕС

декември 19, 2019
bbb

ЕС ни готви подарък: 10 пъти по-скъп живот заради екологичните норми

декември 18, 2019
макронphpk1qqig_800x

Euractiv: Макрон зове за спиране на еврофондовете за бедняците в ЕС

декември 16, 2019
laurra_k

Euronews: Ще пречат на работата на Лаура Кьовеши заради борбата й с корупцията в България

декември 15, 2019
big_31_155d

„Свободна Европа“: Животът в розово за България в ЕС свършва. Ще плащаме повече и ще получаваме по-трудно

декември 13, 2019