Здраве

Лекар-герой в Горна Оряховица – спаси мъж без пулс след масивен инфаркт

Лекар-герой в Горна Оряховица – спаси мъж без пулс след масивен инфаркт

пулсec65471d0c55cf526a0451a331e7c05c

 

 

Медицинско чудо сътвори екип на Спешния център в Горна Оряховица начело с младия лекар Мирослав Йорданов. Дежурните специалисти успяха да спасят живота на 50-годишен мъж от село Янтра, който получил масивен инфаркт.

 

 

Пациентът е докаран в амбулаторията без сърдечна и дихателна дейност. Приложили му моментална реанимация в продължение на един час. Усилията на екипа били увенчани с успех и дишането и пулсът се възстановили, дори човекът дошъл в съзнание.

 

 

Потърсили съдействието на Специализираната болница за активно лечение по кардиология в старата столица и след като мъжът бил пренесен в линейката, отново изпаднал в клинична смърт. Д-р Йорданов направил всичко възможно пациентът отново да се върне към живота и в крайна сметка той постъпва жив в частното лечебно заведение.

 

 

Добрата новина съобщи borbabg.com.

 

 

 

Случаят е от края на миналата седмица. 50-годишният мъж е докаран с линейка до Спешния център в Горна Оряховица, след като близките му подали сигнал на телефон 112.

 

 

 

„Нямаше пулс, не дишаше. Стартирахме реанимационни действия. Проблемът бе, че звеното ни не разполага с необходимата апаратура и всичко правехме на ръка – сърдечен масаж и обдишване с уред за изкуствено дишане. Приложихме му над 30 ампули – адреналин, атропин, допамин, магнезии и т.н. След 60 минути реанимация пациентът възстанови сърдечна и дихателна дейност“, разказа д-р Йорданов.

 

 

 

В реанимационните дейности се включили също медицинската сестра Петя Стойменова, фелдшерът Анелия Йорданова и парамедикът Иван Иванов.

 

 

 

От направената кардиограма станало ясно, че мъжът е с масиран инфаркт и спешните медици от Горна Оряховица сигнализирали колегите си от Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново. В линейката, точно на тръгваме към лечебното заведение, пациентът отново изпада в клинична смърт.

 

 

 

Д-р Йорданов се заема да прави повторна реанимация, която продължила отново един час. Влели му още над 15 ампули и чудото се случило за втори път. 50-годишният мъж възстановил сърдечна и дихателна дейност.

 

 

 

В кардиологичната болница му поставили диагноза остър обширен преден инфаркт, вследствие на който е получил кардиогенен шок. Успели да извадят голям тромб, който бил предизвикал запушването на коронарната артерия и му поставили 5 стента.

 

 

 

„Всички мислеха, че няма да има мозъчна активност, понеже без сърдечна и дихателна дейност повече от три минути мозъкът умира и човек изпада в състояние на мозъчна смърт. Това обаче не се случи“, допълва спешният медик. До края на седмицата пациентът ще бъде освободен за домашно лечение.

 

Лупа БГ

loading...
Здраве

More in Здраве

koronavirus_3

Нов рекорд при заразените за последното денонощие – 4390 или 40% от тестваните, 80 са починалите

ноември 11, 2020
hirurzi-vma-operiraha-bolen-covid-118

Хирурзи от ВМА оперираха болен от COVID! Съобщиха за важно откритие с неподозирана опасност

ноември 10, 2020
phpdg8jou_800x_

Смъртоносна жътва: Минахме над 100 починали за ден, новозаразените са 43% от тестваните

ноември 9, 2020
big_coronavirus-4833616_640

Ройтерс с новина, която изстреля борсите: Готова е ваксината срещу К-19. Тестовете на Pfizer са успешни

ноември 9, 2020
big_pexels-photo-4149047

Новите данни: Всеки трети тестван – заразен, 33 нови жертви

ноември 9, 2020
big_panorama_030415_petko_georgiev_x264-84867-810x0c8d

Доц. Шиваров: Изглежда малки количества от вируса влизат през маската и стават жива ваксина

ноември 8, 2020