Здраве

Лекар-герой в Горна Оряховица – спаси мъж без пулс след масивен инфаркт

Лекар-герой в Горна Оряховица – спаси мъж без пулс след масивен инфаркт

пулсec65471d0c55cf526a0451a331e7c05c

 

 

Медицинско чудо сътвори екип на Спешния център в Горна Оряховица начело с младия лекар Мирослав Йорданов. Дежурните специалисти успяха да спасят живота на 50-годишен мъж от село Янтра, който получил масивен инфаркт.

 

 

Пациентът е докаран в амбулаторията без сърдечна и дихателна дейност. Приложили му моментална реанимация в продължение на един час. Усилията на екипа били увенчани с успех и дишането и пулсът се възстановили, дори човекът дошъл в съзнание.

 

 

Потърсили съдействието на Специализираната болница за активно лечение по кардиология в старата столица и след като мъжът бил пренесен в линейката, отново изпаднал в клинична смърт. Д-р Йорданов направил всичко възможно пациентът отново да се върне към живота и в крайна сметка той постъпва жив в частното лечебно заведение.

 

 

Добрата новина съобщи borbabg.com.

 

 

 

Случаят е от края на миналата седмица. 50-годишният мъж е докаран с линейка до Спешния център в Горна Оряховица, след като близките му подали сигнал на телефон 112.

 

 

 

„Нямаше пулс, не дишаше. Стартирахме реанимационни действия. Проблемът бе, че звеното ни не разполага с необходимата апаратура и всичко правехме на ръка – сърдечен масаж и обдишване с уред за изкуствено дишане. Приложихме му над 30 ампули – адреналин, атропин, допамин, магнезии и т.н. След 60 минути реанимация пациентът възстанови сърдечна и дихателна дейност“, разказа д-р Йорданов.

 

 

 

В реанимационните дейности се включили също медицинската сестра Петя Стойменова, фелдшерът Анелия Йорданова и парамедикът Иван Иванов.

 

 

 

От направената кардиограма станало ясно, че мъжът е с масиран инфаркт и спешните медици от Горна Оряховица сигнализирали колегите си от Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново. В линейката, точно на тръгваме към лечебното заведение, пациентът отново изпада в клинична смърт.

 

 

 

Д-р Йорданов се заема да прави повторна реанимация, която продължила отново един час. Влели му още над 15 ампули и чудото се случило за втори път. 50-годишният мъж възстановил сърдечна и дихателна дейност.

 

 

 

В кардиологичната болница му поставили диагноза остър обширен преден инфаркт, вследствие на който е получил кардиогенен шок. Успели да извадят голям тромб, който бил предизвикал запушването на коронарната артерия и му поставили 5 стента.

 

 

 

„Всички мислеха, че няма да има мозъчна активност, понеже без сърдечна и дихателна дейност повече от три минути мозъкът умира и човек изпада в състояние на мозъчна смърт. Това обаче не се случи“, допълва спешният медик. До края на седмицата пациентът ще бъде освободен за домашно лечение.

 

Лупа БГ

loading...
0
Здраве

More in Здраве

orig_misteriia-momiche-bolnitsabere-dusha-a-444

Мистерия с момиче в болница – бере душа, а лекарите не знаят какво й е

ноември 27, 2019
починаScreenshot-2019-11-23-at-19.00.56-410x260

Жена почина в болница, не успяла да доплати за лечението си

ноември 26, 2019
зеле1573935181-zele

Киселото зеле не е подходящо за всички и може да вреди – ето кои хора трябва да го избягват

ноември 25, 2019
991-ratio-bolnica-sveta-marina

Запомнете тези лекари! Ето какво направиха те с детенце във Варна… СНИМКИ

ноември 24, 2019
915629

Вадене на млечно зъбче докара сериозни главоболия на младо семейство от Варна

ноември 22, 2019
f13f756e240

Бащата на друго дете, починало в Педиатрията: Господ ще ги съди, сърцето ми умря… СНИМКИ

ноември 22, 2019