Политика

Менда натопи патриотите за болничните и отсече: Правим го, за да спрат злоупотребите, не за да обслужим работодателите

Менда натопи патриотите за болничните и отсече: Правим го, за да спрат злоупотребите, не за да обслужим работодателите

 

menda

 

 

 

В четвъртък имаше дълъг коалиционен съвет с премиера Бойко Борисов, който по-късно се разшири с изпълнителната комисия. Това, което днес изваждате като новина, е частта за болничните, но има още 3-4 неща. Всъщност ние предлагаме пакет от няколко мерки, около които се обединихме.

 

 

 

Нашите коалиционни партньори от “Обединени патриоти” са ги записали в тяхната си програма. Има за тези мерки следа и в правителствената програма. Те настояваха сега – в средата, или към края на мандата да се види реализацията на част от тези мерки. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. „Напоследък се говори, че коалицията не е стабилна и няма да издържи.

 

 

За нас е изключително важно да завършим мандата си, защото икономиката в България върви добре. Започват и трябва да бъдат довършени много строежи и проекти, важни за хората и държавата неща. Ако се спрем на икономиката, виждате ръст в доходите. Това трябва да продължи, трябва да има стабилно правителство. 

 

 

Трябва и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това беше тяхно искане. Ако беше наше искане, вероятно щяхте да го видите в бюджета, още при внасянето му от правителството. Ние се обединяваме около тези неща”, каза тя. „Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години.

 

 

 

Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях. Преди години, когато въведохме първите три дни да се плащат от работодателя, една от целите беше да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници. Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много.

 

 

Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

 

 

 

„Проблемът с фалшивите болнични е голям. С инвалидните пенсии също има голям проблем. Има го, но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи, е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш доброволно”, смята депутатката. „Трудно се доказват тези неща, особено когато става въпрос за здравето на човек.

 

 

Надявам се, че ще има два ефекта. Единият ефект ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има ефект на общо намаляване на болничните. Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв. Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични. Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството.

 

 

Разбирам работодателите, които са в ситуация работниците да не дойдат на работа, защото са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел – да се спрат злоупотребите”, каза още Стоянова.

 

 

Междувременно по bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че синдикатите са в стачна готовност, заради предложението на управляващите първият ден от болничния да се плаща от работника. Според него идеята по този начин да пресекат практиката за взимане на фалшиви болнични няма как да бъде оправдана и няма да доведе до нищо добро.

 

 

 

„Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал”, каза Димитров. Според него тази мярка ще доведе и до това хората да взимат повече дни болничен, вместо три, каквато е обичайната практика сега.

 

 

 

Той обърна внимание и на друг аспект – изчисленията на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата. „Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да ѝ бъде платен? Около 10 пъти в годината тя взима болнични. Това означава да ѝ вземем горе-долу половин заплата на година, без да ѝ обясним защо. Това е скандално”, заяви президентът на КНСБ.

 

 

 

 

Според синдиката трите дни болнични трябва отново да се плащат от НОИ. От КНСБ искат среща с премиера, на която ще настояват предложението да бъде оттеглено.

Нова тв, Би ти ви

loading...
0
Политика

More in Политика

big_99

Бойко Борисов към възрастен родопчанин: И аз съм селянин от Банкя, като тебе! ВИДЕО

декември 23, 2019
phpgmxwfl_800x_

Борисов подкара джипката: Гледай, всичко е направено. Асфалт, всичко… Скалите пак ще падат, но няма да е на пътя

декември 23, 2019
дарикbig_1300

Борисов: Моята работа е работа, а на другите им е празни приказки

декември 22, 2019
трифонf3a2c5d7d3e959808715d6a4d2d92769

Слави Трифонов бясно: Значи пожарникар може, а шоумен не може?!

декември 22, 2019
слабака20151018.fdcxcysgek

Слабаков: Само 6000 евро е заплатата на евродепутатите, не е това, което се тиражира

декември 22, 2019
Image_775476_500_0-1200x628-resize-quadrant(C)

Скандалът с охраната на Доган и Пеевски се оказа още по-голям

декември 21, 2019