Политика

Отказът на президента да назначи Гешев за главен прокурор отекна в световните медии

Отказът на президента да назначи Гешев за главен прокурор отекна в световните медии

big_1b0d

 

 

Решението на президента да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор е широко отразено в международните медии. Публикации има в „Ню Йорк Таймс”, „Вашингтон поуст”, „Ройтерс”, „Евронюз” и други, пише debati.bg.

 

 

„Ню Йорк Таймс”:

Президентът Румен Радев блокира назначаването на следващия главен прокурор на България, чиято единствена кандидатура за поста предизвика сериозни протести.

 

 

Ролята на главния прокурор е от ключово значение в България, класирана като най-корумпираната държава членка на Европейския съюз от „Прозрачност без граници”. Той или тя има широки правомощия за започване и спиране на разследвания.

 

 

Радев каза, че няма да подпише документа, който позволява на Иван Гешев да поеме 7-годишния мандат от 10 януари и поиска най-висшият съдебен орган, който го е избрал – Висшият съдебен съвет – да преразгледа избора му.

 

 

ВСС избра Гешев, настоящ заместник на главния прокурор, с 20 гласа „за” миналия месец. За поста нямаше други кандидати и решението предизвика редица протести на хора, които са разтревожени, че Гешев няма да води истинска битка с корупцията по високите етажи на властта.

 

 

„Наличието на един-единствен кандидат не само лишава (процедурата) на конкуренция, но лишава следващия главен прокурор от престиж и легитимност “, се казва в изявление на Радев.

 

 

Ходът на президента се разглежда като до голяма степен символичен, тъй като той може да блокира назначението само веднъж. Ако ВСС отново подкрепи Гешев, както се очаква, Радев ще трябва да подпечата решението.

 

 

Протестиращите призоваха Радев да блокира номинацията на Гешев, заявявайки, че изборът му е предварително определен, в резултат на сделката между политически елити и местни олигарси.

 

 

 

Няколко адвокатски организации посъветваха президента да не подписва назначението на Гешев. Но в писмо до Европейската комисия прокурорите защитиха избора на Гешев като справедлив и прозрачен, и се оплакаха от политически натиск върху Радев за блокиране на назначаването.

 

 

Въпреки заявената политическа воля за премахване на корупцията, София все още не е затворила нито един високопоставен служител по обвинения в корупция.

 

 

„Вашингтон поуст”/„Асошиейтед прес”

Президентът на България наложи вето на назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор и поиска ВСС, който го избра, да преразгледа избора си.

 

 

Миналият месец, ВСС избра с 20-4 гласа Гешев за 7-годишен мандат. 49-годишният Гешев бе единствен кандидат за силната позиция, което предизвика протести и критики.

 

 

Радев каза, че „номинацията на един-единствен кандидат не само лишава (процедурата) на конкуренция, но лишава следващия главен прокурор от престиж и легитимност”.

 

 

 

ВСС сега може или да започне нова процедура или да прегласува решението си.

loading...
0
Политика

More in Политика

7f23afe84_544400

В Белия дом Борисов и Тръмп ще се съгласят, че трябва да се ограничи влиянието на Кремъл в нашия регион

ноември 11, 2019
плевнелиев трикольор

Плевнелиев: Луканов назначи Костов в първото посткомунистическо правителство

ноември 11, 2019
папки4dfbc55cf86fce0fb618a9528f633f06

Мая Манолова внесе 14 папки с изборни нарушения в ОИК и обяви: Победата ми беше открадната!

ноември 11, 2019
хероborisov_hero

Борисов награби Херо Мустафа, докато разглеждаха газовата връзка България – Гърция! ВИДЕО

ноември 11, 2019
хером1573464861

Борисов пред US-посланика: И аз искам касиране на избора на Радев, но му свършва мандатът!

ноември 11, 2019
паси768x432

Паси: Борисов да иска от Тръмп българин на Луната, F-35 и негова визита у нас

ноември 11, 2019