Личности

Почина генералът от КГБ, свалил Живков от власт! СНИМКИ

Почина генералът от КГБ, свалил Живков от власт! СНИМКИ

5ac9d240cd9c4f17be9d44f773e49b27

 

 

Почина бившият съветски посланик у нас и генерал-майор от КГБ Виктор Шарапов, за когото се смята, че е един от основните двигатели за смяната на Тодор Живков. Дипломатът, който бе и президент на Обществената организация „Съюз на приятелите на България в Русия“, си е отишъл на 5 ноември на 88 години.

 

 

 

Новината за кончината му идва дни преди у нас да бъде отбелязана 30-годишнината от падането на Живков на 10 ноември 1989 г. Като съветски и руски посланик в България от 1988 до 1992 г. името на Виктор Шарапов се свързва с различни ключови събития в най-новата история на страната ни. Участници в събитията от времето на перестройката и на падането на комунизма свидетелстват, че Шарапов специално е бил изпратен в София от генералния секретар на КПСС Михаил Горбачов, за да извърши смяната на Живков съвместно с т.нар. реформатори в БКП и съветски възпитаници – Петър Младенов и Андрей Луканов.

 

 

Виктор Шарапов и Тодор Живков изглеждат усмихнати, но отношенията между съветския посланик и Първия не бяха толкова сърдечни

 

 

 

Виктор Шарапов е роден на 17 март 1931 г. в Москва. Завършва китаистика в Московския институт по изтокознание, а след това започва работа като журналист в международния отдел на вестник „Червена звезда“. Работи в съветското списание „Дружба“, което се издава в Пекин, а след това в продължение на 10 години – от 1961 до 1971 г. е кореспондент на в. „Правда“ в Китай. В същото време в ЦК на КПСС отговаря за китайското направление.

 

 

 

През май 1971 г. става помощник на председателя на КГБ Юрий Андропов, който след смъртта на Леонид Брежнев е избран за генерален секретар на КПСС. Шарапов е помощник и на следващите генерални секретари Константин Черненко и Михаил Горбачов.

 

 

Младият съветски лидер, който е амбициран да махне всички стари комунистически ръководители в Източна Европа, изпраща в началото на февруари 1988 г. Шарапов като посланик в София. Китаистът е и първи посланик на нова Русия след разпадането на СССР. В последствие се оказва, че дипломатът е и висш генерал от КГБ.

 

 

Доскоро  основната версия бе, че на 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро и външен министър Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

 

 

Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани. Новината се разпростира и извън заседанието. На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

 

 

Шарапов на коктейл заедно с Димитър Иванов – последния шеф на Шести отдел на Шесто управление
На 18 октомври 1989 г. в Берлин, на пленум на ЦК на Германската единна социалистическа партия, генералният секретар на Ерих Хонекер подава оставка. На негово място е избран Егон Кренц. На 1 ноември той е приет от генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов в Москва, където Горбачов в разговор с него заявява, че Ерих Хонекер е трябвало да се оттегли по-рано, тъй като перестройката изисква нови ръководители.

 

 

Веднага след срещата Горбачов вика съветския посланик в България Виктор Шарапов на разговор в Москва и му предава копие от стенограмата с разговора си с Егон Кренц. Възлага му да запознае с текста и Тодор Живков в България.

 

 

На следващия ден, 2 ноември, посланик Виктор Шарапов пристига в България и на 3 ноември 1989 г. иска среща с Тодор Живков. Срещата между двамата е проведена същия ден. Живков е смутен и объркан и в разговора споделя, че отдавна мисли за оттегляне.

 

 

 

На 5 ноември Виктор Шарапов иска нова среща, поканен е на обяд в Банкя, по време на който казва на Тодор Живков: „Съветското ръководство с голямо разбиране се отнася към вашето решение да подадете оставка и ми поръча да ви предам, че вие постъпвате много мъдро. Оторизиран съм също да ви изкажа голяма благодарност за дългогодишното ползотворно сътрудничество, за вашите чувства на любов и дружба към СССР и КПСС.“

 

 

Тодор Живков е изненадан. Вече има не негово, а на СССР решение да си подаде оставката. В разговора Тодор Живков благодари на ръководството на КПСС за доброто разбиране и за изказаната към него благодарност, но изразява опасения, че партията няма готовност за такава промяна, защото липсва подходящ другар, който да притежава многостранните качества да поеме и води съдбините на партията и народа, на държавата.

 

 

Виктор Шарапов бе последният съветски посланик в България и първият на нова Русия

 

 

Посланик Шарапов държи твърда позиция, че оставката трябва да бъде подадена на предстоящия пленум. На 6 ноември при нова среща с Тодор Живков съветският посланик му предава, че ръководството на СССР препоръчва на предстоящия пленум за генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, Петър Младенов.

 

 

Тодор Живков предлага да си подаде оставката като генерален секретар и да остане председател на Държавния съвет. Посланик Шарапов не прави отстъпка. На 7 ноември отново на среща между двамата в съветското посолство по случай националния празник на СССР, Живков настоява да остане председател на Държавния съвет. Отговорът от страна на Шарапов е, че по принцип не е прието двата поста да се заемат от различни хора и че проблемът е на българските другари.

Лупа БГ

loading...
0
Личности

More in Личности

epa08119039 Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with German Chancellor Angela Merkel prior to talks in the Kremlin in Moscow, Russia, 11 January 2020. Merkel visits Moscow to discuss current international issues such as the situation in Syria, Libya, Ukraine, US-Iran tensions, as well as bilateral relations.  EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Меркел на важна визита при Путин в Москва, обсъждат геостратегически проблеми

януари 11, 2020
phpislrgv_800x_

Путин на изненадваща визита в Сирия преди срещата си с Ердоган

януари 7, 2020
thumb_910x0_Путин-Тръмп-Окаса

Тръмп: Путин е единственият човек в света, който може да унищожи САЩ

януари 5, 2020
big_1923

„Блумбърг“ за 20-годишното управление на Путин: Създаде най-здравата икономика в света

декември 31, 2019
epa07557053 President of the Soviet Union Mikhail Gorbachev in a wheel chair arrives to watch Victory Day parade in Red Square in Moscow, Russia, 09 May 2019. Russia marks 09 May the 74th anniversary of the victory in the World War II over Nazi Germany and its allies. The Soviet Union lost 27 million people in the war.  EPA/YURI KOCHETKOV

Горбачов: Не съжалявам за перестройката, нейната цел бе да изведе страната от безизходицата

ноември 9, 2019
0000415148-article2

Световните медии с гръмка новина: Искам да отида на военния парад за Деня на победата в Москва, обяви Тръмп

ноември 8, 2019