Важно

Президентът отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

Президентът отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

 

thumb_910x0_Радев

 

 

Държавният глава Румен Радев не подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

 

Така изборът на обвинител №1 се връща във Висшия съдебен съвет.

 

В случай, че членовете на ВСС препотвърдят позицията си Гешев да управлява прокуратурата през следващите 7 години, президентът е задължен да подпише указа при повторното му внасяне.

 

 

Днес Съюзът на съдиите се обърна с отворено писмо към президента Румен Радев с призив да не подписва указа за назначаването на Гешев. От организацията приканваха държавния глава да продължи да настоява за конституционна реформа на прокуратурата.

 

 

Масови протести срещу избора на Гешев организираха от инициативата Правосъдие за всеки и гражданско движение БОЕЦ.

 

 

Радев направи  специално изявление, дадено  13 дни след избора на Гешев от ВСС.

 

Изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат махнати всякакви съмнения дали ще защитава правата на гражданите и върховенството на закона.

 

 

Ще очаквам истинско състезание между кандидати, а състезание с един

Обръщам се към ВСС за предоставяне на истинско състезание.

Подходът на един кандидат бе подкрепен от правителството.

 

 

Бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с широко обществено доверие.

Бяха публикувани много становище на държавни институции. Така в разрез със закана превес взе масираната институциалeн натиск.

 

Съюзът на съдиите се обърна днес към президента с настояване да не подписва указа на Гешев, защото изборът му е бил непрозрачен, макар и публичен.

 

Прокурорите следовотели обаче пишат в писмо, че изборът на Гешев и законен и президентът не трябва да се поддава на натиск.

 

В деня на първия тур на изборите, по повод протестите срещу избора на Гешев, президентът заяви: „Няма да действам под натиск, от която и да е страна“.

 

 

Между него и премиера избухна поредната престрелка за това, че не е предложена алтернативна кандидатура. „Той (Борисов) се опитва да си измие ръцете чрез президента. Именно премиерът има влияние във ВСС чрез парламентарната квота. Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше право да издигне втори кандидат, каза тогава Радев.

 

 

Ден преди това Борисов заяви: „В историята ще бъде записано, че по времето на президента Румен Радев е избран Иван Гешев за главен прокурор“. Премиреът подчерта, че правителството няма никакво отношение към избора на Гешев и след решението на ВСС „всичко е в ръцете на президента“.  

 

В избора на Гешев  участваха 24 магистрати от ВСС. „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, „против“ – 4 и „въздържали се“ -0, с което то бе прието, а сбирката продължи повече от 9 часа. Против бяха Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева и Олга Керелска. На заседанието днес не присъства Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

 

Според Конституцията държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор.

 

Ако откаже да издаде указ, изборът се връща отново във ВСС. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

 

Процедурата по изслушването на Иван Гешев продължи 10 часа, по време на което той представи своята концепция за управление на прокуратурата и отговори на над 100 въпроса, зададени от съсловни и други организации, както и от членовете на ВСС.

 

Иван Гешев щеше да е седмият главен прокурор на България след демократичните промени. Той е първият главен прокурор, завършил школата на МВР, но след това влиза в системата на държавното обвинение.

 

 

loading...
Важно

More in Важно

big_30_39c7

Изненада! Блокадата на София падна, без часове за влизане и излизане от столицата

април 21, 2020
9b347abafb812420b1d8c9075759356e

Извънредно: Затвориха София до второ нареждане! Коли няма да могат да излизат и влизат в града

април 16, 2020
991-ratio-kiril-ananiev

Внимание! 300 лева е глобата за излизане без маска! Важи до 26 април, засега

април 11, 2020
991-ratio-denica-sacheva

Нова ЗАПОВЕД, която касае всички работещи по време на извънредното положение! ДОКУМЕНТ

април 2, 2020
0ed0a922bdb1ab8eb5d79b75399af21b

Правителството реши: Удължаване на извънредното положение до 13 май!

април 1, 2020
67db00353349f3590346af3cc30e3c4b

Нова заповед на Ананиев – вече задължително само с маски на открити и закрити обществени места

март 30, 2020