Политика

Човекът с 36 000 лева държавна заплата сам се назначил да управлява и дъщерни дружества

Човекът с 36 000 лева държавна заплата сам се назначил да управлява и дъщерни дружества

SS-4

 

 

В явен конфликт на интереси директорът на Българската банка за развие (ББР) Стоян Мавродиев се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си.

 

 

 

Засега не е известно дали Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) смята да се самосезира по случая както направи наскоро спрямо изпълнителния директор на БЕХ Петьо Иванов, съобщава „Капитал“ като посочва, че от антикорупционната комисия не са отговорил на въпросите по случая.

 

 

Изданието припомня, че през лятото при декларирането на имущество на публичните личности се разбра, че най-високоплатеният кадър във всички държавни институции и фирми е Стоян Мавродиев, който получава заплата по 36 хил. лв. месечно, което е повече от заплатите на президента, премиера и управителя на БНБ, взети заедно.

 

 

 

През лятото антикорупционната комисия откри, че шефът на БЕХ е в конфликт на интереси, защото е участвал в заседание на борда на БЕХ и е гласувал самият той да бъде назначен в борда на дъщерното му „Булгаргаз“. После сам е подписал със себе си в двете си функции договор, с който се назначава. А в средата на 2019 г. отново на заседание на борда на БЕХ е гласувал за приемане на отчетите на „Булгаргаз“.

 

 

 

Аналогична ситуация в ББР описва „Капитал“. На едно от първите заседания на новия управителен съвет на банката са гласувани промени в двете дъщерни дружества на ББР. С едното от тях за председател на съвета на директорите на „Национален гаранционен фонд“ е избран Стоян Мавродиев.

 

 

 

Година по-късно е учреден „Фонд за капиталови инвестиции“, в което акционери стават ББР и Национален гаранционен фонд. На учредителното събрание присъстват и то се ръководи от Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров. Те участват в решението за избиране на съвет на директорите на „Фонд за капиталови инвестиции“ в състав Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров.

 

 

 

Впоследствие на същия ден новосъздаденият съвет на директорите избира Стоян Мавродиев за изпълнителен директор. Отново в същия ден на заседание на управителния съвет на ББР същите три лица одобряват избора на Стоян Мавродиев за изпълнителен директор.

 

 

 

Така излиза, че ако в случая с Петьо Иванов е имало конфликт на интереси, в ББР той се е мултиплицирал в регулярна практика, тъй като подобни решения е имало и няколко пъти след това, посочва „Капитал“. От декларацията на Мавродиев не се разбира каква част от декларираната заплата идва от поста му начело на банката и каква от управлението на другите структури.

 

 

Новината коментира във фейсбук и доц. Петър Чолаков:

 

Днес стана ясно, че Стоян Мавродиев сам се е назначил за директор на дъщерни дружества на Българската банка за развитие и получава 36 000 лв. на месец. Честито!

Това написа във Фейсбук доц. Петър Чолаков. Той уточнява в профила си:

Финансовият министър Горанов днес каза, че местните данъци в България били твърде ниски. Разбира се, г-н Горанов живее в чуждо жилище, за което не плаща наем.

 

Хубав ден!

 

 

loading...
Политика

More in Политика

1588485421_6

Борисов: Някои тулупи спят до обяд, а ние от сутрин до вечер работим без заплата и почивен ден

май 3, 2020
big_23ac

Налагат със закон „санитарно извънредно положение“!

май 3, 2020
big_1056

Борисов издаде грандиозен скандал между ген. Мутафчийски и доц. Ангел Кунчев

май 3, 2020
big_4

Борисов беснее на извънреден брифинг заради случилото се с ген. Мутафчийски

май 3, 2020
ne-se-nuzhdaem-es-ako-tsenata-e-ezikat-838

Скопие: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е да кажем, че езикът, който говорим, не е македонски

май 2, 2020
57b7fc27958bd05d61e680e299a939d7

Завъртя се нов слух: Ето кога пада извънредното положение. Отварят моловете и махат КПП-тата до дни

май 2, 2020