ОБЩЕСТВО

Автобусните билети поскъпват заради тол таксите, превозвачи заплашени от фалит, готвят протести

Автобусните билети поскъпват заради тол таксите, превозвачи заплашени от фалит, готвят протести

8df554f022aa41bcb7fb0d621e0f0b32
Въвеждането на тол такси може да доведе до повишаване на цените на билетите с около 7%. За това алармират превозвачи пред Нова телевизия. Те готвят протест на 12 декември и заплашват със спирането на някои линии от 13 януари. От бранша настояват, че действията им са неотложни, тъй като промените заплашват с фалит много от тях.
Държавата предлага автобусите над 12 тона да плащат между 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло – между 4 и 8 стотинки. При сегашната винетна система цената на един километър пробег излиза между 1 и 1.5 стотинки, посочи Магдалина Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
„Предвиденото увеличение е многократно по-голямо“, каза тя и допълни, че това ще натежи както на бранша, така и на потребителите на услугата. Милтенова припомни предложение от лятото за това автобусните превозвачи по редовните линии да бъдат освободени от тол системата. „Оказва се, че веднъж поетите ангажименти вече не са ангажименти“, посочи тя.
Не е категорично обаче, че обхватът на тол системата ще обхване автобусните превозвачи, стана ясно от думите на проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Притесненията на автобусните превозвачи са важни за нас и в момента сме в процедура на обществени консултации, когато всички заинтересовани страни изказват аргументите си”, обясни той и допълни, че до средата на декември трябва да се стигне до общо консенсусно становище.
„Ние няма как да предоговаряме условията по договорите и обществените поръчки, така че при всички случаи автобусите трябва да останат извън тол системата. Това няма да бъде прецедент, това е европейска практика”, каза още Милтенова. По думите ѝ таксите за автобусите в други страни е нулева.
По думите ѝ готвеният протест не е обвързан с въвеждането на тол системата, а е поредният проблем, който превозвачите добавят към действията, насрочени за декември. „Основният проблем е, че през месец февруари на среща при премиера бяха поети ангажименти за законодателни промени, борба с нерегламентирания превоз, субсидиите за малките населени места.
10 месеца по-късно нито един от тези проблеми не е решен и това е в основата на протестните действия, които ще предприемем“, обясни тя. Към тези проблеми Милтенова добави и такива автогаровото обслужване.
Ако автобусите не бъдат извадени от тол системата, „при всички случаи“ ще има фалити, смята Милтенова. Тя отбеляза, че много от общините обявяват обществени поръчки, но никой вече не се явява на тях. „Колегите отказват да работят, тъй като няма как да теглиш кредити, за да се финансираш и да издържаш дейността си, която е всъщност със социална функция“, коментира тя. Показателно за това е, че преди години автобусните фирми са наброявали 3000, а сега са около 1500.
Economic.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024