Политика

Белия дом: Тръмп ще говори с Борисов и за широкоразпространената корупция в България

Белия дом: Тръмп ще говори с Борисов и за широкоразпространената корупция в България

1574505233

 

 

 

За Белия дом от изключително значение за българо-американските отношения е ангажиментът на София за увеличаване приноса към бюджета за отбрана.

Това заяви официално високопоставено лице по повод визитата на премиера Бойко Борисов във Вашингтон, информира кореспондентът на БНР в САЩ.

 

 

По време на телеконференция официалното лице подчерта, че България е член на НАТО вече 15-та година и е време “да покаже по-голяма степен на лидерство катоувеличи средствата за отбрана и като участва в различни мисии.”

 

 

 
За САЩ важен знак за това, че България взема насериозно ангажимента си за 2 процента разходи за отбрана е покупката на изтребителите Ф-16. Официалното лице посочи, че Вашингтон вижда позитивни индикатори и от други страни в Алианса.

 

 

 

В понеделник американския президент се очаква да дискутира и руското влияние в България. Бе изразена изключителна загриженост за “многото доказателства за руски дейности в Европа, в това число опити за повлияване на изхода от избори и такива, които застрашават основите на демокрацията.”

 

Акцент в разговорите между Тръмп и Борисов ще бъдат и възможностите за участие на американски компании в енергийния сектор.

 

 

 

 

По време на брифинга бе коментирана и широкоразпространената корупция в България.

Именно корупцията бе посочена като пречка за икономическия и демократическия растеж. Стана ясно, че Тръмп ще наблегне и на тази тема.

„Търсим допълнителни начини за работа с Българя, особено с българските пазители на реда, за да можем да предоставим методи за борба с корупцията и за укрепим господството на закона,“ заяви официалното лице.

 

 

 

Представителят на Белия дом не каза дали Тръмп ще повдигне и въпроса за свободата на пресата на срещата с Борисов, отбелязва Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

 

 

Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю заяви, че страната е „дълбоко засегната от широкоразпространена корупция“ в публикация в изданието „Хил“ (The Hill) от 22 ноември.

 

 

В личното си мнение Пардю говори и за упадък на медийната свобода. По думите му резултатът от потискането на свободната преса в България е изкривил медийния сектор, ерозирал е общественото доверие в пресата и е произвел национална политическа среда без сериозна опозиция срещу настоящото правителство.

 

 

 

Към момента не се знае дали Тръмп и Борисов ще дадат съвместна пресконференция, пояснява БНР.

Срещата на американския президент с българския министър-председател е част от серията разговори с лидерите от централна Европа.

 

 

До момента Тръмп е имал срещи с колегите си от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния.

 

 

В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов, посочиха от правителствената пресслужба.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024