ИНЦИДЕНТИ

Борисов на косъм от смъртта – самолетът му едва кацна на софийското летище, приземиха го на ръчен режим

Борисов на косъм от смъртта – самолетът му едва кацна на софийското летище, приземиха го на ръчен режим

768x432

 

Технически проблем с малкия правителствен самолет „Фалкон“ е изложил на риск живота на премиера Бойко Борисов и делегацията, с която той бе в Солун.

 

 

Според непотвърдена информация навигационната система на самолета, който е вече 20-годишен, е изключила при захода за кацане към летище „София“, твърди „24 часа“.

 

 

Тя не била рестартирана отново и се наложил нов заход, при който самолетът е приземен на ръчен режим, благодарение на това, че пилотите познават изключително добре летище „София“.

 

 

Малко по-късно командирът на Авиоотряд 28 ген. Тодор Коджейков заяви, че спират полетите с този самолет до изясняване на причината за аварията.

Той ще настоява за закупуване на нов правителствен самолет.

 

 

Министърът на транспорта Росен Желязков потвърди пред Lupa.bg поредния инцидент с правителствения „Фалкон“ на Авиоотряд 28, който е на пряко негово подчинение.

 

 

20-годишният самолет, превозващ премиера Бойко Борисов от Солун за София, постави в риск и министър-председателя, и останалите пасажери от делегацията, след като навигационната му система изключи при захода за Враждебна.

 

 

 

„Предстои да се помисли сериозно дали фалконът изобщо вече е годен за експлоатация след толкова зачестили пробиви в системите му за сигурност“, каза той и не отрече, че се обсъжда вариант, в който машината да спре да превозва държавните ни мъже. „Анализираме ситуацията и причината“, добави Желязков.

 

 

Транспортният министър уточни, че предстои да се снемат показания и от пилотите на фалкона, и от Ръководство „Въздушно движение“, за да се разберат детайлите и причините за случилото се във въздуха. Но не отрече, че е притеснен от проблема в навигацията на самолета.

 

 

„Знаете, че темата за авиационната безопасност е изключително чувствителна. Мерките за безопасност, в сравнение с наземния транспорт, са съвсем различни. Затова и най-малката щета, предизвикана във въздуха, има огромно значение за системите за безопасност и поставя въпроса и за експлоатацията на „Фалкона“, каза още Желязков пред Lupa.bg. Безспорно обаче поредният инцидент с правителствения самолет бил нарушение на добрите практики.

 

 

 

Министърът обаче бе категоричен, че въпреки дългогодишните дебати за купуването на нови самолет за нуждите на Авиоотряд 28, бюджет за това няма. Така отрядът остава само с една машина – Еърбъс, която ще трябва отново да си делят премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и парламентарната шефка Цвета Караянчева.

 

 

Лупа БГ, 24 часа, Нюз БГ

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024