Политика

Борисов пред US-посланика: И аз искам касиране на избора на Радев, но му свършва мандатът!

Борисов пред US-посланика: И аз искам касиране на избора на Радев, но му свършва мандатът!

 

хером1573464861

 

 

Хубаво време сме поръчали, пошегува се премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството на газовата връзка с Гърция.

 

 

 

Министър-председателят е заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. На инспекцията присъства и американският посланик у нас Херо Мустафа, защото по газовото трасе ще може да идва американски втечнен газ, доставен на терминалите на гръцките пристанища. А също и посланиците на Гърция и Азербайджан, откъдето се очаква също да идва газ.

 

 

 

„Ако на една сергия можеш да докараш краставици от четири – пет места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб „Балкан“ ще докара конкуренция, не да сменим един доставчик с друг“, каза още Борисов. И даде думата на посланник Мустафа. Която заяви на български: „Енергийната сигурност е много важна!“

 

 

Борисов се пошегува, че с темпото, с което дипломат №1 на Вашингтон у нас учи български, ще остави преводача й без пари.

 

 

В края на проверката премиерът Борисов посочи, че догодина по това време диверсификацията ще бъде реална. „Ще можем да кажем на българите – можем да доставим газ отвсякъде, никой не може да ви спре парното“, каза Бойко Борисов.

 

 

Посланикът на Гърция каза, че този проект е общ за три страни – Гърция, САЩ и България, като в ядрото му е газът от Азербайджан.

 

 

Медиите поискаха коментар за намерението на гражданския кандидат за кмет на София Мая Манолова да иска касиране на вота.

 

 

„Да внася където иска, бе! Разбирам каква е целта на въпросите, защото това, което виждате няма как да ви е новина“, обърна се към медиите Борисов. И обясни, че иска „цялата енергия да включи“ за градеж в страната, защото хората затова са подкрепили ГЕРБ. „Искат „Хемус“ да се довърши, искат магистрала до Белград, това искат българите. И аз го правя в пълен обем“, добави Борисов.

 

 

Но искат избраниците им да бъдат избрани честно, репликира репортер от БТВ. „Какво по-честно, бе госпожо! Бихме на двата тура“, отвърна й Борисов и припомни, че партия ГЕРБ има почти два пъти повече общински съветници в София от БСП. Журналистът му припомни, че Манолова иска касиране на вота за кмет, не за съветници.

 

 

Според него това действие не е сериозно. „Ми аз искам касиране на президентските избори, но то му свърши мандатът“, вметна Борисов, забърквайки в темата и Румен Радев.

 

 

„Ей, много им е мъчно, ай, колко им е криво, много ги е яд! Много тежко им се отразяват тези неща всеки ден“, каза Борисов.

 

 

После продължи инспекцията, като покани посланик Херо Мустафа в джипа си. „Много добър шофьор сте, г-н министър-председател“, похвали го премиерът. А той отвърна: „Иначе не бих те качил!“

 

 

„Много хора не разбират колко е красива България“, коментира по пътя посланик Мустафа.

„Всичко това го градихме ние – нашето правителство. Колко хора ходят да пазаруват в събота и в неделя в Турция, защото сега лирата е евтина. Кой го е мислил това!?“, добави Бойко Борисов. Дипломатът отбеляза обаче, че е важен и коридор №8, свързващ България с Македония и Албания. А Борисов отбеляза: „Хемус“ ми е най-важна!

 

 

„Хиляди работят такива! Като пчелички“, коментира срещата си с багериста Ангел Бойко Борисов.

 

 

„Малко е кално, но да видите как става. България дава половин милиард, а и двете фирми, които строят са гръцки. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция и строителите са от Гърция“, каза на гостите си, вървейки към обекта премиерът Борисов в началото на инспекцията. Според него газовата връзка ни свързва директно с пристанище Александруполис.

 

 

„Най-хубавото е, че там където строим, а ние строим навсякъде, археолозите намират уникални неща, на 7000 години намериха каменни сечива. Много сме доволни от нашите археолози. Работят много бързо, повече хора, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.“, обясни Бойко Борисов.

 

 

Дипломат похвали България, която коренно се е променила през последните години. „Ама това знаеш ли колко е неприятно за медиите да го слушат! Те искат България да е лошо, гадно“, коментира с усмивка Борисов.

 

„Казвам това, което виждам“, вметва гостът.

„И аз така – аз само показвам“, продължи темата Бойко Борисов.

 

 

И не пропусна да критикува предшествениците си на „Дондуков“ 1. Поколения политици говореха за диверсификация, припомни той. И разказа, че президентът Алиев в Азербайджан посреща добре и политиците обичат да ходят в Баку. И като се връщат говорят за голям шлем.

 

Борисов явно има предвид думите на президента (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, изречени по време на визитата на руския лидер  Владимир Путин на 18 януари 2008 г.

 

 

„Постигнахме Голям шлем“, обяви на пресконференция в присъствие на Путин Първанов, коментирайки подписаните икономически договорености, най-важните от които са – петролопроводът „Бургас – Александруполис“, АЕЦ „Белене“, газопроводът „Южен поток“.

 

 

Да направим и бърза магистрала до Александруполис. Да си разменим по един кей – Гърция ще има Чиерно море, ние – Егейско! И това без войни, обобщи Бойко Борисов.

 

 

Преди 2500 години някой си е правил попарката в това. Да хапне – и лега, коментира Борисов, докато археолозите показват какво са открили.

 

„Ще обучим реставратори! Трябват археолози, няма само пиари и пиарки да произвеждаме“, вметва Борисов.

 

 

Интерконекторът ще стига от Стара Загора до гръцкия град Комотини. На българска територия газопроводът ще е 140 километра. Междусистемната газова връзка между Гърция и България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Евросъюза.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024