Политика

Борисов: Тръмп е твърд и защитава своя интерес. Аз също бях твърд и нашият интерес е защитен!

Борисов: Тръмп е твърд и защитава своя интерес. Аз също бях твърд и нашият интерес е защитен!

 

 

твърд1574748153

 

 

Що се касае за президента Тръмп при следващите ни срещи ще видите много по-съществена разлика. Аз мисля, че той ще дойде в България. Много благодари на голф асоциацията, дадохме му карта за почетен член на голфа, него го вълнува много това и остана страхотно впечатлен от изгледите на нашите голф игрища. Аз мисля, че следващата ни среща ще бъде за отпадане на визи.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на журналистически въпрос какви са резултатите му от срещата с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Убеден съм, че визите ще паднат, убеден съм не само защото много сме направили по темата, но с Канада отпадането на визовия режим е много ярък пример, че не създаваме никакви проблеми.
Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест, той каза, че ще бъде смел. Но нека да не говоря от негово име, това не е редно, той самият пред Вас каза, че се работи, а сега, тръгвайки си, ми каза – обещавам да работя много активно и много скоро да ти дам отговор кога, каза Борисов.

По темата за енергийното сътрудничество отбелязахме, че България е стратегически газов хъб, чрез който съседните ни страни могат да осъществят своята диверсификация, каза Борисов. Той заяви още, че Тръмп ще посети България.

Ето основните теми от интервюто на Борисов пред българскате медии:

За визите

Мисля, че Тръмп ще дойде в България. Мисля, е следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите, защото за Полша това се случи, второ България те разглеждат – и не случайно ще излезе това, което сме подписали – стратегически договори за сътрудничество. Гледат на една държава много праволейна, много спазваща единни ценности, които имат САЩ. Стратегически договори за сътрудничество означава еднакво добре да работим в сферата на икономиката, културата, IT технологиите, образованието, културата, отбраната, свободата на медиите, върховенството на закона. Убеден съм, че визите ще паднат, не само защото много сме направили по темата – с Канада отпадането на визовия режим е ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че ще остане в сърцата на българите, ако направи този жест. Каза – обещавам да работя много активно и скоро да ти дам отговор.

За енергийните проекти

Тръмп е изключително доволен и в писмения документ, който ще излезе пише – България стратегически газов хъб, на който да има възможност съседните ни страни да си си направят реално диверсификация и те. Това означава, че Балкански поток, интерконектора с Гърция посоката юг-север сега изграждаме и България е потвърдена в документа за стратегически газов хъб. Направих необходимото – те ме разбраха и по този начин мисля, че максимално съм успял да защитя интересите на България.

За АЕЦ „Белене“

Отделихме около 15 минути за АЕЦ „Белене“. „Белене“ не е руска централа, тя е 100% българска централа със 100% собственост върху реакторите от страна на България. Контурите са на бившата „Арева“ – „Фраматом“, на немски компании, реална възможност има турбината да е на „Дженеръл Електрик“ и когато се изгражда подобен проект, е важно да се знае, че диверсификацията на ядреното гориво ще е примерно на „Уестингхаус“. Това е един разкошен проект. Ние с Козлодуй след 10 години ще имаме много площадки. Аз му казах – не мога да правя американски реактор, а два чисто нови реактора да хвърля в реката – ще ме бият българите с камъни. Но той е бизнесмен и веднага схвана, че това е един много добър проект. Още тази седмица идват техните ядрени експерти, ще видят „Белене, реакторите и инфраструктурата на „Козлодуй“ и като се има предвид, че целият регион има остра нужда от електричество, целият регион ще има нужда от енергия.

Така че всички, които си мислеха, че идваме тук да ни кажат – не, не.. купувайте оръжие, обратното се получи. Ф-16 са най-добрите, съвместно работим по летищата, за да станат приложими за тях.

Сигурността в Черно море
Черно море е сигурно и винаги съм казвал, че в координационния център, трябва да правите разлика между база, флотилия и център – винаги съм казвал – учения колкото се може повече, за да може възпиращата ни мощ да е ясна за всички. Координационният център е във Варна, щабът в Румъния. Това са логистичните бази. Така, че Черно море си е сигурно и се надявам нашите най-хубави курорти, голфклубове да посетим с президента Тръмп. Пенс ще дойде със сигурност. Ако всичко му е наред на Тръмп, ще дойде в България, защото се очертаваме като най-стабилна и балансирана между всичките ни съседи. Ние нито веднъж не повдигнахме с Тръмп дума срещу трета страна. Ако някой шпионства, ние си залавяме и си отдаваме срок по най-бързия начин да си замине.
Ние работим за просперитета вече на България. С покупката на нови самолети – Тайланд имат 70. Това не е критерий. Важно е за България да се знае. Ако сега се върна да има среща, той ще говори дълго пред българските медии.

Разликата между Обама и Тръмп

Овалният кабинет си е същият. Политиките са различни. Тръмп е твърд и защитава своя интерес. Аз също бях твърд, за да му предложи вариант и нашият интерес да е защитен. Казах му – ако ние не сме Балканският (център за диверсификация, как да обясня на българите, че Турция и Гърция могат, а ние не, какво да направим с нашата газопреносна мрежа или с новите американски компресори риверсивни. Той вика – абсолютно си прав.

Влиянието на Русия

Засегнато е влиянието не само на Русия – на Китай, Турция, ЕС. Когато има зловредно влияние, българските служби и прокуратура показаха, че действат мигновено. Не можах да му обясня, след като прокуратурата, МВР и ДАНС са арестували за шпионаж и има повдигнато обвинение, как български съдия го пуснал да получи орден от Путин.

 

Валерия Велева,

Епицентър

 

Политика

More in Политика

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024
габи-1

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

март 25, 2024