СВЯТ

БРИКС изпревари Г-7 по икономическа мощ, открива банка в Москва

БРИКС изпревари Г-7 по икономическа мощ, открива банка в Москва

 

брикс1574157190_0

 

Групата БРИКС, която обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка вече има по-голям стопански обем от Г7 – групата, която след Втората световна война обединяваше седемте най-големи икономики и така повече от 7 десетилетия.

 

 

Това съобщи руският президент Владимир Путин по време на срещата на петте гиганта, която се състоя в Бразилия.

 

 

В Г 7 пък влизат САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада. В Топ 10 на глобланите икономики от Клуба на богатите в следващите 10 години ще отпаднат 4 от 7-те членове. В челната десетка ще останат само САЩ, Япония и Германия.

 

След броени месеци, през новата 2020 година в Москва се открива Банката на БРИКС. Тя ще бъде алтернатива на Световната банка и също като нея ще финансира икономики и проекти в цял свят.

 

 

Това е и най-големият общ план на петте гиганта. Целта е да се отслаби ролята на долара като основна валута в света, като вече държавите от БРИКС са преминали на разплащания в национални валути, които ще се задълбочават и ще нарастват по обем.

 

 

Путин заяви, че Русия ще предложи актуализиране на стратегията за развитие на БРИКС, за да се вземат предвид промените, които се случват в света.

Путин беше попитан от журналисти как оценява значението на факта, че догодина страните от ОНД ще участват в срещата на върха на БРИКС в Русия.

“Що се отнася до стойността (на такава среща – бел. ред.), то можем с основание да приемем, че Русия е една от страните-основатели на тази организация, тъй като всичко започна в Санкт Петербург. Ние предложихме да се съберат тримата президенти на Русия, Индия и Китай, така възникна RIC, след това се присъедини Бразилия, след това Южна Африка и най-накрая се формира и в Русия.“, каза руският президент на пресконференция след срещата на върха на БРИКС.

Путин отбеляза, че Русия приема тази организация по най-сериозния начин. “Що се отнася до поканите към други страни, това е често срещана практика … Ние бяхме инициаторите за приемането на стратегията за развитие на БРИКС до 2025 г. Предвид бързо променящата се ситуация в света, вярваме, че е дошло време за актуализиране на тази стратегия. Това също ще бъде едно от нашите предложения.”, заключи Путин.

 

 

На срещата на организацията догодина, която ще се състои в родния му Санкт Петербург руският президент Путин е поканил и държавите от Евразийския съюз и други партньори да се присъединят като наблюдатели към конференцията на петте гиганта.

 

19 минути

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024