Политика

Вицепремиерът Марияна Николова: Младите се завръщат от чужбина заради по-високите заплати у нас

Вицепремиерът Марияна Николова: Младите се завръщат от чужбина заради по-високите заплати у нас

 

вицетоbig_31_28ab

 

 

Вицепремиерът Марияна Николова твърди в интервю за „24 часа“, че държавата прави всичко възможно, за да връща повече млади хора у нас.

 

 

„Предвидени са финансови стимули на завърналите се лица, започнали работа в области в страната с ниски стойности на възнагражденията спрямо средните на национално ниво“, каза тя.

 

 

 

„През последните години се увеличава броят на младите хора, избрали да се завърнат в България и да се реализират професионално тук. Статистиката показва, че през миналата година над 16 хил. българи са се върнали, а през 2017-а са били около 13 хил.

 

 

 

За сравнение преди 8 г. броят им е бил близо 5 хил. Това е благодарение на целенасочена и последователна политика, която вече започва да дава своите плодове. Трябва да сме наясно, че държавните стимули и програми са инструмент за подкрепа, защото основният и ключов елемент е състоянието на икономиката в България.

 

 

 

Икономическото развитие е най-важният фактор за демографската политика като цяло. Повечето хора, особено младите, които са взели решение да се завърнат, изтъкват семейни причини и подобреното състояние на пазара на труда.

 

 

 

За две години средната работна заплата е увеличена с 9,4%, а минималната с близо 11%. Последните данни на Евростат показват, че България е на осмо място сред 28-те страни-членки на Европейския съюз, по икономически растеж през второто тримесечие на 2019 г., а БВП за този период е достигнал 3,5%. Ръстът спрямо първото тримесечие е 0,8 на сто.

 

 

 

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2019 г. възлиза на 25,1 млрд. лв. по текущи цени. Затова ние работим и ще продължим и занапред да полагаме усилия за още по-висок растеж на икономиката, което е тясно свързано с по-бързите темпове за ръст на заплатите“, каза тя.

 

Цялото интервю можете да видите тук!

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024