Благотворителност

Включи се – 5 поредна година Бъди човек, „Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда“!

Включи се – 5 поредна година Бъди човек, „Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда“!

Нека поне в този ден покажем подкрепа на българските пенсионери, демонстрация на уважение и съпричастност към тежката им съдба, призовават те. СЪБИТИЕТО Е ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВСИЧКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

12189115_588158864656839_5930115770369389714_n-768x303

За пета поредна година стартира инициативата „Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда“ за цяла България. А призивът отново е: Бъди човек – включи се и ти!

https://www.facebook.com/events/401602580535964/

Това е идеята която преди 5 години Кирил Димитров и приятели от София стартират и още в първата кауза събират 40 000 човека с желанието да помогнат на възрастни хора в нужда. Тя прераства в НПО и работи неуморимо за да помага с името Бъди човек – Humanity . Амбицията на младите хора за сегашната кауза, като нейни организатори, е да зарадват поне 100 000 възрастни хора на 21 декември 2019, защото „по Коледа стават чудеса! 

21

 

Целта е на този ден да се ПОДАРИ топла и вкусна вечеря или просто от сърце да се напазаруват и подарят най-необходимите продукти за един човек в нужда.

Денят не е избран случайно – 21 декември – само няколко дни преди Коледа, а идеята е да се организира една масова приятна изненада. Другата дата за събитието за Великден се уточнява всяка година допълнително, обясняват активисти на инициативата.
Според проведени досега анкети и мнения 70% от участващите в инициативата познават бедни пенсионери, на които биха искали да помогнат. Затова би могло предварително да се поговори с тях, за да се прецени  от какво най-много имат нужда.

 4

Обикновено подаръкът включва най-необходимото като пакет храна ( например брашно, олио, захар, консерви, пиле, леща, боб и др. ), а при възможност може да се добави и една топла вечеря . Така на 21 декември хиляди възрастни хора в цялата страна ще бъдат  посетени в домовете им от младежите.

Според 60% от анкетираните възрастни хора това е и най- приятната за тях изненада – някой да поговори с тях, да ги попита как са, да им посвети минутка внимание. А за младите няма по-голямо удовлетворение от това да види сълзи на благодарност от скромния жест, който правят

Превърналата се вече в традиция кампания среща все по-голям интерес, а доста от младежите, които за пръв път искат да се включат в нея, задават и логични въпроси, свързани организацията й. Затова екипът на  “Бъди човек” – Humanity, който е нейн организатор пояснява, че за намирането на съответните пенсионери и как да се процедира, може да се пише в групата на събитието от съответния град или село. В най-лошия случай- имате цял месец да ги намерите. Просто се огледайте пред супермаркета или пощата, е съветът им към желаещите.

Освен това “Бъди човек” – Humanity организира и групи, но всеки човек може да се самоорганизира. Според проучването на всеки 10 човека – 8 познават беден пенсионер в нужда. До 20.11 ще се създадат събития за всеки град, в който всички ще имат възможност да се групират и заедно да направят 21 декември в ден , почитащ пенсионерите в нужда.

 топ

Местните супермаркети също са готови за подкрепа и обикновено винаги биха пуснали отстъпка за такава инициатива.

Иначе няма специално финансиране, всеки желаещ сам финансира своята инициатива. Всеки клон се самофинансира. Който желае и има възможност, може да помогне на един или повече хора. На местно ниво, може да се организира локално събиране на средства и доброволци да раздадат храна от името на заети хора – дарители. На национално ниво даренията ще бъдат възможни в началото на 2020 година.
И още нещо много важно – таргет групата е крайно нуждаещите се български пенсионери. Да оцеляваш едва с под 200 лева на месец е истинско наказание у нас. Тези средства са крайно недостатъчни в декемврийския месец и затова този жест на толерантност и уважение към възрастните е въпрос на лична отговорност.

Освен това идеята е кампанията да се направи в цяла България в един ден и всички да спазят една дата и сроден тип на събитието. Има ден на детето, ден на жената… но няма ден на българския пенсионер в нужда. Трябва да покажем уважение и признателност. Ние сме хора и имаме сърца, трябва да се подкрепяме взаимно и да бъдем колективно отговорни за по-добър живот в България, апелират организаторите.

И тъй като по Коледа обикновено зачестяват доста подобни кампании от „Бъди човек“ са категорични в едно: Нито една политическа партия не може да участва. Няма как да позволим такова истинско събитие да се превърне в безплатен ПР за част от отговорните за състоянието на хората в нужда. Всеки който участва, участва като индивид по собствена преценка, напълно БЕЗКОРИСТНО и без политически цели – идеята е надпартийна.

За повече информация Бъди човек – Humaniti – www.humanity.bg

 

 

More in Благотворителност

phpu9wegm_559x345

Самотният баща Светлозар Дончев с ново, разтърсващо послание: Усещам, че моят край наближава

октомври 21, 2023
991-ratio-martin-beshkov-800x445

Добрият пример: Младеж, извадил Богоявленския кръст, дарява наградата си за лечение на дете

януари 14, 2023
roditeli-dariha

Родители, изгубили дъщеричката си, дариха 130 000 лева за детска линейка

декември 28, 2022
dimi-Copy-1024x755

Семейството на малкия Дими се бори да върне усмивката му: Нека помогнем

февруари 15, 2022
1644179371sakaliev

Стойко Сакалиев разтърси мрежата: Дъщеря ми е болна от много рядък вид рак!

февруари 6, 2022
big_6689

54-годишна жена, изкарала Ковид, има молба към всички – не иска много

януари 28, 2022