Политика

Всички без ГЕРБ искат промяна на Изборния кодекс и машинно гласуване

Всички без ГЕРБ искат промяна на Изборния кодекс и машинно гласуване

 

 

„И в тези избори имаше редица проблеми, които по мнението на различните политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората. Затова поканихме различните парламентарни групи, за да обсъдим промените  в изборното законодателство и да гарантираме  честността и прозрачността на изборите.

 

 

 

Изразяваме общо съжаление, че колегите от ГЕРБ не се отзоваха. Оставаме отворени и ги каним да се присъединят към тези разговори”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание след  организираната  от БСП консултация с парламентарно представените партии.

 

 

 

Тя обясни, че  по време на  срещата всяка от парламентарните групи е изложила своите конкретни предложения за подобряване на изборното законодателство.

 

 

 

„Излизаме с конкретно предложение, то е и към ГЕРБ – заедно да излъчим свои представители и да се създаде временна комисия, която да разгледа предложенията на всички парламентарни групи. Нужно е  към тази комисия да се включат и експерти, защото за машинното гласуване, за машинно преброяване, за изчистване на списъците е нужна голяма експертиза”, призова Нинова.

 

 

 

Тя каза, че партиите са се обединили около това, че не бива да се променя сега действащата норма за 100 % машинно гласуване, като също така продължава да се търси  вариант за машинно преброяване и начини за изчистване на списъците.

 

 

 

„Ще предложим и на ГЕРБ- заедно в тази комисия да решаваме проблемите, като целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, такава каквато е“, завърши  Корнелия Нинова.

 

 

 

На пресконференцията след работната група депутатите, присъствали на нея, отказаха да коментират какви точно идеи за промени в Изборния закон имат отделните групи. Обясниха само, че проблеми имало и те трябва да бъдат решени.

 

 

Не сме се обединявали около нищо, освен около това да тръгнем по пътя на решаването на въпросите„, каза Йордан Цонев.

 

 

Машинно броене, преброителни центрове, чистене на „мъртви души“

 

 

По информация на Mediapool всички събрали се подкрепят идеята за машинно гласуване. Няма обаче общо мнение какво точно да е то – сегашното, в което устройствата изкарват хартия, или ново, което в устройство да се поставя бюлетина и вотът автоматично да се брои. Идеята на втория вариант е да се ограничат грешките с протоколите и драстично да се намали времето, за което се обявяват резултатите. Не е постигнато съгласие и по въпроса кой ще сертифицира машините, кой ще ги одитира, дали ще са собственост на държавата или ще се наемат, какъв тип ще са. Коментирана е била и възможността за създаване на преброителни центрове.

 

 

Обединили са се и около това, че списъците на избирателите трябва да се изчистят от т.нар. „мъртви души“. Нямат единна позиция обаче как да стане това – с някакъв вид активна регистрация или по друг начин.

 

 

 

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки и ВМРО пък дали противоконституционното предложение за образователен ценз. ДПС пък отново изложили традиционните си теми – отпадане на забраната за агитация на чужд език, отпадане на уседналостта, както и на ограничените на броя на секциите извън страната.

 

Гласове, Медиапул

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024