Политика

Горанов не знаел, че с подписа си присъединява България към вдигане цените на самолетните билети

Горанов не знаел, че с подписа си присъединява България към вдигане цените на самолетните билети

подписаbig_55

 

 

България се присъедини към една декларация, инициирана от Холандското правителство, в която декларация се констатира, че авиацията като бизнес в Европа и въобще в световен мащаб генерира огромен обем от въглеродните емисии.

 

 

На въпрос ще се увеличат ли цените, с колко ще се увеличат, ще се отрази ли това на цената на билетите, е твърде рано да се дава отговор, защото до голяма степен би било спекулативно. Това каза финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов обясни, че самата декларация отправя апел към ЕК да извърши анализ и да предложи на парламента и на Съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори във връзка с емисиите, които този бизнес генерира.

 

 

„Твърде рано и не може да се направи оценка първо дали комисията ще предложи такова решение, защото декларацията е заявление от тези 8 държави към комисията, но дали тя ще се съгласи да разработи подобен анализ и да предложи законодателно решение е въпрос на преценка на самата ЕК.

 

 

Оттам нататък този проект на документ, ако се подготви от комисията ще мине естествения си законодателен път между Европейския съвет и Европейския парламент и би могло да стане законодателно решение само ако държавите-членки се обединят около него.

 

 

Така че на въпрос ще се увеличат ли цените, с колко ще се увеличат, ще се отрази ли това на цената на билетите, е твърде рано да се дава отговор, защо до голяма степен би било спекулативно”, заяви финансовият министър.

 

 

Горанов посочи, че самата декларация не съдържа конкретни предложения, тя съдържа констатация за проблема и апел към комисията да предложи анализ и конкретни законодателни решения.

 

 

На въпроса на какво ниво се взе решение България да се присъедини към тази декларация, той каза: На ниво обсъждане в МС, имаше дебат в МС и преценихме, че можем да се присъединим към тази декларация.

 

Канал 3

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024