Политика

Горанов: Президентът даде атестация за качествата на главния прокурор

Горанов: Президентът даде атестация за качествата на главния прокурор

 

goranov

 

 

Президентът имаше много тежка позиция дали да даде мандат или да го върне. В случая той даде атестация за качествата на главния прокурор. Но процедурата, описана в Конституцията, е такава, че при президента няма как да отидат двама или десетима човека. Един ще бъде избран за главен прокурор. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов по повод отказа на държавния глава Румен Радев да подпише указа за назначението на новия главен прокурор.

По думите му текстовете в закона, според които изпълнителната власт в лицето на правосъдния министър трябва да номинира кандидатура за главен прокурор са неуместни, които в случая само тежат на правителството.

,,Когато трябва да се избира между ляво управление, хората вдясно винаги са имали ясна позиция. Сега обаче те се обърнаха срещу ценностите, които винаги сме изповядвали. В един момент някой предпочита да избере Мая Манолова. Кандидатът на ГЕРБ беше единственият, който можеше да победи Мая Манолова и слава богу, че се случи. Истината е, че от времето, когато Иван Костов напусна СДС и създаде свой политически проект, в дясното не могат да намерят покой и всеки ден виждаме его върху его“, коментира Горанов избора на някои десни формации и в частност Демократична България да подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София.

,,Концептуално погледнато, изграждането на местна инфраструктура трябва да се финансира от имуществените данъци. Знаете ли колко е годишният приход от данък недвижими имоти? Малко под 300 милиона. В България местните данъци са изключително ниски, няма как в едно населено място със 100 000 лева годишен приход да се очаква да се развива местната инфраструктура. Така че там, където живеят повече и се плащат повече данъци, ще има по-добра инфраструктура. Кметовете са тези, които трябва да преценят каква политика ще водят. Да, намаляването на местните данъци е винаги лесно решение, но в крайна сметка местната власт трябва да поеме своята отговорност. Изкушението да разказваш приятни за ухото истории възпитава грешни представи у българските граждани, че всичко може да бъде евтино или безплатно“, обясни финансовият министър по отношение на местните данъци.

Относно бюджета за следващата година Горанов заяви, че приходите за следващата година нарастват, а не намаляват.

,,Ние ще съберем с три милиарда и половина повече. Нито един лев преизпълнение на приходите не може да бъде изхарчен от правителството. Правителството има възможност да размества отделните разходни пера и спестените лихви да ги насочим към ДОО, но това не означава преизпълнение на приходите. Ако се получи преизпълнние на приходите все пак, то отива към подобряване на бюджетното салдо“, посочи Владислав Горанов и категорично заяви, че ще има коледни добавки за пенсионерите.

,,Увеличението на пенсиите е такова, каквото произвежда пенсионният модел. Увеличението в размер на 6,7% е половината от инфлацията и половината от ръста на средния осигурителен доход. Но за да има по-високи пенсии, трябва да има по-високи заплати и ние работим именно в тази насока“, допълни Горанов.

На въпрос кога България би могла да догони държави като Гърция, Хърватия, Румъния и Унгария по доходи финансовият министър отговори, че това би могло да се постигне, ако бъдем по-работливи и по-амбициозни.

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024