ИНЦИДЕНТИ

Двама загинаха при взрив и голям пожар в Пирогов в 3:45 ч., рухнала е стена (СНИМКИ)

Двама загинаха при взрив и голям пожар в Пирогов в 3:45 ч., рухнала е стена (СНИМКИ)

 

147385_660_370

 

Голям пожар избухна в „Пирогов“ около 3.45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение, която се намира във втория етаж в болницата. Двама тежко болни мъже – на 55 и 68 годиниса загинали, а други 100 бяха евакуирани. Те са прехвърлени в други отделения и опасност за живота им няма, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

15 души са леко обгазени, сред които и двама полицаи.

 

 

 

По първоначална информация причината за пожара е взрив на кислородна бутилка. Вследствие на експлозията е рухнала стена. Загинали са двама души, които са били в стаята. Единият от починалите е имал нужда от високи количества кислород заради тежки увреждания на белия дроб.

 

 

Тежко болни и неподвижни мъже на 55 и 68 години са двете жертви при пожара в Пирогов тази нощ. Те са били настанени във Второ вътрешно отделение на втория етаж, където са избухнали пламъците около 4 часа. По-възрастният пациент е имал нужда от подаване на кислород, заради което е ползвал бутилка с кислород, която вероятно е предизвикала инцидента. Другият починал е бил с онкологично заболяване, обясни временният шеф на спешната болница проф. д-р Николай Габровски.

 

147389

 

15 души са леко обгазени, сред които и двама полицаи. Те са прехвърлени в други отделения и опасност за живота им няма, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Спешният институт отваря гореща линия, на която близки на пациенти ще могат да получават информация. Номерът е 02 915 45 40, съобщи проф. д-р Николай Габровски. Той призова линията да използват само роднини и приятели на настанени в засегнатото от огъня Второ вътрешно отделение.

 

 

„Изключена е възможността това да е злонамерено действие, т.е. терористичен акт. Текат процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 

 

Той обясни, че експертизите ще покажат причината за пожара. „Вторичните щети се изразяват в това, че в следствие на пожара има срутена стена. Колегите от пожарната изясняват механизма, по който е възникнал пожара“, посочи Маринов.

 

 

„Създадена е необходимата организация. Бързата намеса на екипа на „Пирогов“ и на пожарната са намалили щетите. Срутването не застрашава дейността на болницата и сградата. Контролираме ситуацията на място“, каза още министърът.

 

147390

„Голяма част от болните в отделението, в което е възникнал пожара, са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние“, посочи проф. д-р Габровски, който настоява, че не може да се говори за взривена бутилка.

 

 

 

 

„Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние“, каза още той.

В момента Пирогов вече приема нормално пациенти, но под засилена охрана.

 

 

 

 

Нова тв, Канал 3

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
мотор

Трагедия: Първородният син на известен пловдивски бизнесмен загина нелепо с мотор / СНИМКИ

март 5, 2024