Uncategorized

Започват Коледните пости – ето как да се изпълняват правилно, за да не се превърнат просто в диета

Започват Коледните пости – ето как да се изпълняват правилно, за да не се превърнат просто в диета

 

big_1161

 

15-ти ноември е първият ден на Коледните пости. Те ще приключат на 24 декември – Бъдни вечер.

По време на постите не се разрешават всякакви продукти с животински произход-мляко, млечни продукти, яйца и месо.

Рибата е позволена единствено на Никулден. 

 

 

Каква храна може да се яде по време на постите?

 

 

Можем да се храним с всичко, което е на растителна основа Напълно се забранява консумацията на месо, яйца и млечни продукти. Ако по време на поста има по-голям християнски празник, се разрешава риба.

 

 

 

През Коледните пости това са 21 ноември – Въведение Богородично и 6 декември – Никулден. Седмица преди причастие не се разрешава консумацията на олио и зехтин.

 

 

Храните, които могат да заместят месото са бобовите – фасул, грах, леща, нахут. Те са богати на фибри и протеини, а също и на редица витамини. Чудесен избор за трапезата са продукти като киноа и булгур. Соята и варивата са най-добрата алтернатива на месото. Включете зеленчукови супи в менюто си.

 

 

Сиренето и кашкавалът присъстват на нашата трапеза почти ежедневно. Но те могат да бъдат заменени със сирене от растителен вид – например тофу (соево сирене) или сирене от кашу.

 

 

Кравето масло може да се замени със слънчогледово олио, зехтин или кокосово масло.

 

 
Хапвайте много сезонни плодове и зеленчуци – моркови, ряпа, зеле, цвекло, спанак, патладжан, тиква, цитруси, банани, ябълки, сушени плодове.
зеленчуци

 

 

Постите не означават гладуване, а духовно и физическо пречистване.

 

 

 

Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.

 

Според Типика /Устава/ на Българската православна църква Рождественският или Коледният пост е вторият по своята продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския или Петровия пост. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница – Великденския пост.

 

 

За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.

 

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Исус Христос. Това е станало сравнително късно – през 12-и век. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – Божия син Исус Христос.

 

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

 

 

40-дневният Рождественски пост често е наричан още „Четиридесетница на апостол Филип“, тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип – на 14 ноември. Установен е сравнително късно – в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост, и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

 

За жената, Петел

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023