ИНЦИДЕНТИ

Инструкторка за трагедията с водолаза в барокамерата във Варна: При такова тренировъчно гмуркане…

Инструкторка за трагедията с водолаза в барокамерата във Варна: При такова тренировъчно гмуркане…

big_28_5

 

 

Румяна Боева, инструктор с 40-годишен стаж като водолаз и от 10 години инструктор в клуб „Приятели на морето“-Варна, коментира трагичния инцидент с починалия вчера 36-годишен водолаз.

 

„Била съм в тази барокамера. Доколкото разбрах, гмуркането е било тренировъчно. Винаги такъв тип гмуркания се провеждат с екип, който е отвън, с техник, с оператор на барокамера, с лекар и винаги има аудио и визуална връзка с хората, които са вътре. Така че нищо, според мен, не би могло да се обърка с едно такова гмуркане вътре от техническа гледна точка.

 

И от гледна точка на това, че има предписания какви таблици за декомпресия се използват, в кой режим водолазът ще бъде изведен от тази дълбочина, на която е бил. Така че абсолютно нищо не може да се промени в тази ситуация“, каза тя в ефира на „Нова телевизия“.

 

 

Запитана колко време прекарват в барокамерата по време на обучения водолазите, Боева отговори: „Според режима на излизане от дълбочина, между два и четири часа. Влизат двама, трима, никога човек не е сам в барокамерата. Но за съжалние, ако стане такъв инцидент, както е станал, не може веднага да реагира екипа отвън. Защото това е свързано с много технически неща, които трябва да се направят.

 

 

 

Трябва да се свали налягането до 0 градуса, да се разхерметизира камерата. В противен случай… то просто е предписание, не може да се случи по друг начин. Няма как моментално да се спре, да се извади въздуха и да се разхерметизира камерата и да може да се окаже помощ на пострадалия. Не знам колко време може да отнеме това. Не съм запозната с подробностите, не мога да го коментирам това“.

 

 

 

„Прегледите на любителите и на военните водолази са различни. Те минават постоянно на годишни прегледи. А ние, като любители, подписваме декларация, че сме клинично здрави. Преди влизане в барокамера ни се измерва кръвното, общото състояние. Лекарят разпитва какво си правил предишния ден – изморен ли си, натоварен ли си физически, защото тези неща са много важни за последващото гмуркане“, завърши Румяна Боева.

 

 

Вероятно здравословен проблем е причина за смъртта на матроса във Варна. Късно снощи от Военното министерство пуснаха повече информация за трагичния инцидент.

 

 

Останалите 3-ма матроси са в добро състояние. Именно те са сигнализирали за наличието на проблем. Присъстващият наблюдаващ лекар незабавно е указал помощ на военнослужещия. Смъртта вероятно е настъпила в резултат на внезапно възникнал здравословен проблем. Причините ще бъдат окончателно изяснени и потвърдени след приключването на досъдебното производство.

 

 

Барокамерата във Варна е сертифицирана и за медицински изследвания, и за провеждането на тренировки на водолази от флота. Именно по времето на такава имитация на спускане е починал матросът. Ръководството на Министерството на отбраната изказва съболезнования на семейството и близките на матрос Пенчев.

 

Нова тв, Петел

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
мотор

Трагедия: Първородният син на известен пловдивски бизнесмен загина нелепо с мотор / СНИМКИ

март 5, 2024