Здраве

Лекари в МБАЛ-Пазарджик готвят колективна оставка в защита на шефа им д-р Васил Вълчев, отстранен по заповед на Борисов

Лекари в МБАЛ-Пазарджик готвят колективна оставка в защита на шефа им д-р Васил Вълчев, отстранен по заповед на Борисов

home_UiSup0_puimyK_j

 

 

 

Лекари в МБАЛ-Пазарджик обмислят да подадат колективни оставки в защита на изпълнителния директор на болницата д-р Васил Вълчев и настояват за среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов. Това е станало ясно след днешното заседание в болницата по повод съобщението от МЗ, че д-р Вълчев е освободен по разпореждане на премиера Бойко Борисов, научи Zdrave.net от свои източници.

 

 

Причината за решението на премиера е телевизионен репортаж, в който д-р Вълчев беше обвинен, че с фалшиво ТЕЛК-решение той получава инвалидна пенсия от 715 лв. Според нашите източници д-р Вълчев има ТЕЛК-решение от 20 години, което периодично му се подновявало, защото е болен от диабет. Не отговаряло на истината твърдението, че решението е пожизнено.

 

 

От МЗ уточняват, че предстои проверка за истинността на тези документи.

 

 

Лекарите са възмутени как още преди да е установено има ли нарушение се прави такава атака срещу една от малкото добре работещи и финансово стабилни държавни болници в страната.

 

 

„За мен всичко е постановка! Ще се съберем, ще обсъдим нещата, не е изключено колективно да си подадем оставките. Не знам какво да кажа, ние още сме шокирани от случилото се. То е все едно да те удари изненадващо Кубрат Пулев и да се чудиш какво да правиш!“, коментира хирургът д-р Милко Петров пред „Марица“.

 

 

 

„Напрежението е много голямо, и то не само сред ръководните кадри, а в цялото лечебно заведение“, каза още д-р Петров, който не изключва и вероятността от протести. По думите му, държавата и българите не заслужават лекарите си, след като не умеят да ги защитават от подобни атаки, продиктувани от частни интереси. Той подчертава, че случващото се е посегателство дори на националната сигурност, защото ако една областна болница се дестабилизира, МЗ няма как да води здравни политики в дадения регион, тъй като частните лечебни заведения не биха могли да я заместят.

 

 

Самият д-р Петров също е с експертно решение за 62% нетрудоспособност заради увреждания от псориазис, увреждания на ставите, с оперирано сърце и стент, три хернии. Обяснява, че това са професионални увреждания, каквито има всеки лекар, който стои с часове прав до операционната маса. Но работи, защото няма кой – младите лекари масово бягат в чужбина.

 

 

Лекарят припомня още, че само в последно време няколко лекари си отидоха от тежки болести, най-младият – само на 39 години.

 

 

„А някой ще потърси ли сметка, някой ще се поинтересува ли вследствие на тези предавания колко хора ще се изплашат, няма да дадат да им се направи коронарография и ще загинат заради тази грешка?“, риторично попита хирургът, цитиран от „Марица“.

 

Марица, Здраве.нет, Скандал.БГ

https://www.skandal.bg/bg/lekari-v-mbal-pazardzhik-podavat-ostavki-v-zashtita-na-d-r-vasil-valchev/

 

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023