Здраве

Лекар-герой в Горна Оряховица – спаси мъж без пулс след масивен инфаркт

Лекар-герой в Горна Оряховица – спаси мъж без пулс след масивен инфаркт

пулсec65471d0c55cf526a0451a331e7c05c

 

 

Медицинско чудо сътвори екип на Спешния център в Горна Оряховица начело с младия лекар Мирослав Йорданов. Дежурните специалисти успяха да спасят живота на 50-годишен мъж от село Янтра, който получил масивен инфаркт.

 

 

Пациентът е докаран в амбулаторията без сърдечна и дихателна дейност. Приложили му моментална реанимация в продължение на един час. Усилията на екипа били увенчани с успех и дишането и пулсът се възстановили, дори човекът дошъл в съзнание.

 

 

Потърсили съдействието на Специализираната болница за активно лечение по кардиология в старата столица и след като мъжът бил пренесен в линейката, отново изпаднал в клинична смърт. Д-р Йорданов направил всичко възможно пациентът отново да се върне към живота и в крайна сметка той постъпва жив в частното лечебно заведение.

 

 

Добрата новина съобщи borbabg.com.

 

 

 

Случаят е от края на миналата седмица. 50-годишният мъж е докаран с линейка до Спешния център в Горна Оряховица, след като близките му подали сигнал на телефон 112.

 

 

 

„Нямаше пулс, не дишаше. Стартирахме реанимационни действия. Проблемът бе, че звеното ни не разполага с необходимата апаратура и всичко правехме на ръка – сърдечен масаж и обдишване с уред за изкуствено дишане. Приложихме му над 30 ампули – адреналин, атропин, допамин, магнезии и т.н. След 60 минути реанимация пациентът възстанови сърдечна и дихателна дейност“, разказа д-р Йорданов.

 

 

 

В реанимационните дейности се включили също медицинската сестра Петя Стойменова, фелдшерът Анелия Йорданова и парамедикът Иван Иванов.

 

 

 

От направената кардиограма станало ясно, че мъжът е с масиран инфаркт и спешните медици от Горна Оряховица сигнализирали колегите си от Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново. В линейката, точно на тръгваме към лечебното заведение, пациентът отново изпада в клинична смърт.

 

 

 

Д-р Йорданов се заема да прави повторна реанимация, която продължила отново един час. Влели му още над 15 ампули и чудото се случило за втори път. 50-годишният мъж възстановил сърдечна и дихателна дейност.

 

 

 

В кардиологичната болница му поставили диагноза остър обширен преден инфаркт, вследствие на който е получил кардиогенен шок. Успели да извадят голям тромб, който бил предизвикал запушването на коронарната артерия и му поставили 5 стента.

 

 

 

„Всички мислеха, че няма да има мозъчна активност, понеже без сърдечна и дихателна дейност повече от три минути мозъкът умира и човек изпада в състояние на мозъчна смърт. Това обаче не се случи“, допълва спешният медик. До края на седмицата пациентът ще бъде освободен за домашно лечение.

 

Лупа БГ

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023