Здраве

Масивни кръвоизливи в белите дробове на детето са причината за смъртта му, показа експертизата

Масивни кръвоизливи в белите дробове на детето са причината за смъртта му, показа експертизата

php1ier0s_800x_

 

 

Министър Кирил Ананиев получи предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения – Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, които имат отношение към случая с починалото в края на миналата седмица 3-годишно дете, съобщиха от здравното министерство.

 

 

Аутопсията е показала, че детето е починало от тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Все още не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

 

 

Възложено е провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог.

 

 

На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

 

 

Днес министър Кирил Ананиев се срещна с директорите на трите лечебни заведения и ги отстрани до приключването на проверката. Отстранена е и лекуващата лекарка в педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

 

 

 

 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира бюджета за здраве в студиото на „Плюс – минус“ по Нова тв. Той анализира и трагедията с починалото 3-годишно момченце, като очаквано се хвърли на амбразурата да брани колегите си.

 

 

 

89dee6913ba0e3506a315388d1033581

 

 

 

„Трябва да има безпристрастно разследване, но и в трите болници едва ли вина имат директорите“ – коментира случая с трагедията гостът в студиото. – „Здравеопазването се строи от финансиране, структура и морално етични взаимоотношения между участниците в него. Няма единна информационна система за хоспитализацията и следене на броя легла. В националния рамков договор трябва да има надвишаване броя на леглата. Тази мярка за ограничението им никога не е съществувала. Преди слагахме кушетки, ако не стигат местата, сега ако не стигат, не можем да приемаме пациентите.

 

 

 

Така колегите не мислят за медицинската нецелесъобразност. Лекарят носи отговорността върху себе си. Ако приеме пациента, задлъжнява болницата. Борбата с преразхода не трябва да минава през легла. Финансовия лимит не трябва да обърква лекаря. В такива случаи пациент трябва да се приеме, но трябва да има преразпределение в останалите дни от месеца. Когато лимитът е на ниво легла, трябва дежурният лекар да вземе решение.“

 

 

 

 

„В случая става въпрос за много бърза инфекция, комбинирана с тези недостатъци в системата. Крайно време е да си кажем, че не може многопрофилна болница да няма спешен портал като в спешно отделение. Не да се наложи по два часа да се чака. С единна информационна система няма да се налага да се прилагат мерки за ограничения. Те целят да се спестят пари. А тя не е толкова скъпа, поне 3-4 фирми в България са готови да я внедрят. Парите за бюджетите на отделните направления трябва да се използват за повишаване на цените на медицински дейности.

 

 

 

Налага се рамково договаряне със Здравната каса. Изчислява се повишение на пътеката. Системните промени доведоха до там, че болниците, за да съществуват, се опитваха да приемат все повече пациенти. Цените на пътеката трябва да са по-високи, а не да очакваме повече на брой пациенти. Връщам се на случая с педиатрите. Семействата трябва да имат достъп там, където ще ги приемат и точно там не трябва да се плащат потребителски такси. Лекарите може да не натоварват пациентите, но държавата трябва да поеме този разход още в следващия бюджет.“

 

Оф нюз, Лупа БГ

Здраве

More in Здраве

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023