Политика

МенТа скочи на airBnB, ще цензурира нета, а стотиците милиони от частни квартири по морето не пипат

МенТа скочи на airBnB, ще цензурира нета, а стотиците милиони от частни квартири по морето не пипат

 

менда907528

 

С поредна гениална идея се отличи МенТа Стоянова, която още не е обяснила забогатяването на пловдивските олигарси от ДДС по времето, когато тя е шеф на НАП в града, както и построения от мъжа й не апартамент, а цял частен блок в най-хубавата зона на евростолицата на културата, пише „19 минути“.

 

 
„Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, във фейсбук и т.н., да бъде забранено и санкционирано.

 

 

 

А неспазването на това условие при „системни нарушения“ да може да доведе включително до спиране на достъпа до съответните интернет сайтове, което доставчиците на интернет услуги в България ще са длъжни да извършат“, предлага МенТа, заедно с Валери Симеонов като промяна в Закона за туризма.

 

 

 

Не е ясно какво ги притеснява, след като настаняването през резервационни системи става единствено с кредитни карти, поради което всяко разплащане е проследимо на мига през банките, така че е невъзможно да се укрие доход за облагане.

 

 

 

Не така стоят нещата със стотици хиляди частни квартирки по морето, които никой никога не пожела да обхване в система и да принуди собствениците да платят данъци върху своите стотици милиони недеклариран доход.

 

 

Ударът е главно по София, Пловдив, Варна и Бургас. Само в столицата работят над 5000 места за настаняване – апартаменти и къщи, свързани със световните резервационни системи. Те привличат много от туристите, идващи с довелите до бум на туризма в милионни град лоу-кост полети. Градската икономика печели стотици милиони евро декларирани доходи от това, защото туристите потребяват различни стоки и услуги, освен настаняването. София неслучайно компенсира с ръста си грандиозния спад на сектора точно в морските курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Несебър, Созопол и др., както и в планинските като Банско, Боровец, Пампорово.

 

 

Поправката се прави по любимия на управляващите, въпреки че е на ръба на закон, че и отвъд, начин –  между две четения на друг законодателен акт, като така се избягва пълната процедура за приемане на нови законови разпоредби и минаването им през пленарната зала два пъти с възможност за възражения и редакция.

 

 

 

В момента стаи и къщи за гости могат да отдават лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, ако местата за даване под наем са част от жилището, което обитават. С поправката, ако бъде приета, това право ще се дава и за апартаменти за гости, в които наемодателят не живее. Редакцията звучи като „либерализиране“ на закона, но след него следват още промени.

 

 

Създава се нова алинея към чл. 113 от Закона за туризма, която гласи:

„Онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят“.

 

 

Ако апартаментът не е лицензиран за туристическа услуга, а той няма как да бъде, и го пуснете в някоя от популярните онлайн платформи – това вече ще ви прави нарушител и ще подлежите на санкция. Нарушител ще бъде и платформата, която го е допуснала.

 

МенТа Стоянова и Валери Симеонов предлагат санкциите за нарушители на предлагания нов режим да бъдат следните (нов чл. 231 в ЗТ – б.р.):

 

„Който предлага туристическа услуга или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект (…) се наказва с глоба в размер на от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв.“

 

 

При повторно нарушение „глобата е в размер от 5000 до 8000  лв, а имуществената санкция – от 10 000 до 15 000 лв.

 

 

Двамата законотворци стигат и по-далеч в ограниченията на онлайн платформите за търсене на хотелски услуги – предлага се възможност достъпът до даден сайт да бъде отрязан за потребителите. Това е УДИВИТЕЛНО НАГЛА ЦЕНЗУРА В НЕТА, КАКВАТО НИКОЙ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВА, ОСВЕН В ИРАН, КНР, ВЕНЕЦУЕЛА.НЕ И В ЕС. ако са констатирани „системни нарушения“ на описаните дотук правила:

 

 

„При системни нарушения (на новия чл. 231 съгласно текста на промените, предложени от Стоянова и Симеонов – б.р.) министърът на туризма подава искате до председателя на Софийския районен съд да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници“, гласи предложението.

 

 

19 минути

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024