Политика

МенТа скочи на airBnB, ще цензурира нета, а стотиците милиони от частни квартири по морето не пипат

МенТа скочи на airBnB, ще цензурира нета, а стотиците милиони от частни квартири по морето не пипат

 

менда907528

 

С поредна гениална идея се отличи МенТа Стоянова, която още не е обяснила забогатяването на пловдивските олигарси от ДДС по времето, когато тя е шеф на НАП в града, както и построения от мъжа й не апартамент, а цял частен блок в най-хубавата зона на евростолицата на културата, пише „19 минути“.

 

 
„Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, във фейсбук и т.н., да бъде забранено и санкционирано.

 

 

 

А неспазването на това условие при „системни нарушения“ да може да доведе включително до спиране на достъпа до съответните интернет сайтове, което доставчиците на интернет услуги в България ще са длъжни да извършат“, предлага МенТа, заедно с Валери Симеонов като промяна в Закона за туризма.

 

 

 

Не е ясно какво ги притеснява, след като настаняването през резервационни системи става единствено с кредитни карти, поради което всяко разплащане е проследимо на мига през банките, така че е невъзможно да се укрие доход за облагане.

 

 

 

Не така стоят нещата със стотици хиляди частни квартирки по морето, които никой никога не пожела да обхване в система и да принуди собствениците да платят данъци върху своите стотици милиони недеклариран доход.

 

 

Ударът е главно по София, Пловдив, Варна и Бургас. Само в столицата работят над 5000 места за настаняване – апартаменти и къщи, свързани със световните резервационни системи. Те привличат много от туристите, идващи с довелите до бум на туризма в милионни град лоу-кост полети. Градската икономика печели стотици милиони евро декларирани доходи от това, защото туристите потребяват различни стоки и услуги, освен настаняването. София неслучайно компенсира с ръста си грандиозния спад на сектора точно в морските курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Несебър, Созопол и др., както и в планинските като Банско, Боровец, Пампорово.

 

 

Поправката се прави по любимия на управляващите, въпреки че е на ръба на закон, че и отвъд, начин –  между две четения на друг законодателен акт, като така се избягва пълната процедура за приемане на нови законови разпоредби и минаването им през пленарната зала два пъти с възможност за възражения и редакция.

 

 

 

В момента стаи и къщи за гости могат да отдават лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, ако местата за даване под наем са част от жилището, което обитават. С поправката, ако бъде приета, това право ще се дава и за апартаменти за гости, в които наемодателят не живее. Редакцията звучи като „либерализиране“ на закона, но след него следват още промени.

 

 

Създава се нова алинея към чл. 113 от Закона за туризма, която гласи:

„Онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят“.

 

 

Ако апартаментът не е лицензиран за туристическа услуга, а той няма как да бъде, и го пуснете в някоя от популярните онлайн платформи – това вече ще ви прави нарушител и ще подлежите на санкция. Нарушител ще бъде и платформата, която го е допуснала.

 

МенТа Стоянова и Валери Симеонов предлагат санкциите за нарушители на предлагания нов режим да бъдат следните (нов чл. 231 в ЗТ – б.р.):

 

„Който предлага туристическа услуга или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект (…) се наказва с глоба в размер на от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв.“

 

 

При повторно нарушение „глобата е в размер от 5000 до 8000  лв, а имуществената санкция – от 10 000 до 15 000 лв.

 

 

Двамата законотворци стигат и по-далеч в ограниченията на онлайн платформите за търсене на хотелски услуги – предлага се възможност достъпът до даден сайт да бъде отрязан за потребителите. Това е УДИВИТЕЛНО НАГЛА ЦЕНЗУРА В НЕТА, КАКВАТО НИКОЙ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВА, ОСВЕН В ИРАН, КНР, ВЕНЕЦУЕЛА.НЕ И В ЕС. ако са констатирани „системни нарушения“ на описаните дотук правила:

 

 

„При системни нарушения (на новия чл. 231 съгласно текста на промените, предложени от Стоянова и Симеонов – б.р.) министърът на туризма подава искате до председателя на Софийския районен съд да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници“, гласи предложението.

 

 

19 минути

Политика

More in Политика

президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024