Политика

Мозер: Изумявам се на носталгията на хората по онези времена, промити мозъци… Какво искат – да върнем лагерите ли?

Мозер: Изумявам се на носталгията на хората по онези времена, промити мозъци… Какво искат – да върнем лагерите ли?

мозер510373

 

 

 

Бившият депутат и лидер на Българския земеделски народен съюз Анастасия Мозер представи в студиото на сутрешния блок на „Нова телевизия“ своята книга – „Щрихи от един живот в трудно време“.

 

 

Видната дама е преживяла три родни епохи – преди болшевишкия преврат, по време на комунизма и в демократична България.

 

 

 

„За жалост в България има много промити мозъци от пропагандата – и предишната, и след това комунистическата, защото това беше тяхното най-голямо оръжие. Аз и сега го виждам как, въпреки всичко, хората говорят неща, на които аз съм била свидетел и не мога да се съглася с тях – че преди това било по-добре, че сега е много зле.

 

 

Не мога да се съглася с това, защото аз съм живяла преди това и как може да искаш да живееш в едно общество, в което няма свобода – нито на словото, нито на движението, нито на жилището ти, защото ние всички бяхме принудени и имахме право на половин стая“, каза тя.

 

 

 

„Нещата са се променили, смятам, че са към добро. С промяната на собствеността, например. Защото аз бих се учудила, ако утре нещата се върнат така, както бяха. Всички тези, които придобиха нещо благодарение на реституцията и на другото отношение към собствеността, защото връщането на частната собственост е един много важен елемент на прехода, не мисля, че те ще бъдат съгласни да се откажат от всички тези придобивки.

 

 

И после – като влезеш сега в един магазин за храна има всичко. Винаги съм се изумявала от носталгията на хората по онези времена. Тя е много криворазбрана. Защото аз не виждам какво искат – репресиите ли да се върнат, лагери ли да има, да се върнат затворите, в които вкараха хората, които бяха дисиденти и демократи. Това ли е което на хората им харесва? На мен не ми харесва“, категорична бе тя.

 

Преди да се оттегли от политиката, земеделката беше една от емблемите на дясното

 

 

Мозер се върна и към спомените си от своя път в политиката след 1989 г. „Синята коалиция ОДС е един от важните моменти в историята на България. Той не беше лесно постигнат, защото вечно имаше едни търкания, но нашата коалиция с демократичната партия, със Стефан Савов, беше нещо уникално.

 

 

Ние работихме за демокрацията, а не за собствените си интереси и както казваше Савов сме яли много гущери, защото вечно се опитваха да ни пренебрегват, но важното е, че тогава се направи нещо много важно – ОДС дойде на власт с едно абсолютно мнозинство в парламента и тези законови промени бяха предприети. Това проправи пътя ни към ЕС“, каза още тя.

 

 

 

„Мисля, че навреме се оттеглих, защото политическият ландшафт се беше вече променил и аз не се вписвах в него. Аз исках да работя изцяло за хората. България върви напред, каквото и да казват хората. Надявам се, че тя ще продължи по европейския си път. И Европа трябва да направи някои промени, защото и там нещата се промениха, но връщане назад няма“, заяви Мозер.

 

Лупа БГ, Нова тв

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024