Европа

Орбан забрани на Унгария да участва на „Евровизия“, била гейска

Орбан забрани на Унгария да участва на „Евровизия“, била гейска

 

18385f430f9e22d2187e60b1bff663d4

 

 

Унгария няма да участва в песенния конкурс „Евровизия“ през следващата година, като това става на фона на спекулации, че решението е взето, защото надпреварата била „твърде гей“ за вкуса на национал-популисткото правителство и началниците на обществената телевизия, пише „Гардиън“.

Въпреки че не е била посочена официална причина за оттеглянето, този ход идва на фона на засилване на хомофобската реторика в Унгария, където премиерът Виктор Орбан, който е противник на имигрантите, предприе политика „семейството на първо място“, насочена към подпомагане на традиционните семейства и засилване на раждаемостта.

По-рано тази година председателят на унгарския парламент сравни осиновяването на деца от еднополови двойки с педофилия, докато проправителствен телевизионен коментатор определи „Евровизия“ като „хомосексуална флотилия“ и заяви, че неучастието щяло да е от полза за психичното здраве на страната.

Източник от унгарската обществена телевизия е казал пред „Гардиън“, че макар да не е била вътрешно съобщена причина за решението за оттегляне от конкурса, предположението сред служителите е, че сдружаването на „Евровизия“ с LGBTQ+ (гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални и др.) културата стои зад решението.

„Не бях изненадан. Това идва от организационната култура на унгарската държавна телевизия“, посочил източникът и добавил, че положителното отразяване на правата на ЛГБТ хората в медията се обезкуражава, като се прави изключение само за годишното отразяване на гей парада в Будапеща.

Обществените медии в Унгария са тясно свързани с правителството и играят важна роля за разпространението на неговите послания около миграцията и други проблеми. По-рано унгарският уебсайт index.hu цитира неназовани източници в обществените медии, които спекулират, че причината за оттеглянето вероятно е, че „Евровизия“ се смята за „твърде гей“.

Говорителят на Орбан Золтан Ковач, определи историята на index.hu като „фалшива новина“ в „Туитър“, но не посочи друга причина за неучастието на Унгария.

В изявление по имейл до „Гардиън“ от унгарската обществена телевизия са изтъкнали: „Вместо да участваме в песенния конкурс „Евровизия“ през 2020 г., ще подкрепим пряко стойностните продукции, създадени от талантите на унгарската поп музика.“

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024