Политика

Официално: ГЕРБ губи почти половин София, а разликата между Фандъкова и Манолова е под 5%

Официално: ГЕРБ губи почти половин София, а разликата между Фандъкова и Манолова е под 5%

 

big_17db

 

 

Нов мандат за Йорданка Фандъкова в Столична община – това вече е сигурно след 100% отчетени протоколи, но за Фандъкова и ГЕРБ този мандат изглежда ще е доста труден. И причината е, че не само ГЕРБ няма квалифицирано мнозинство в Столичния общински съвет, но и загуби много райони в столицата. През 2015 година кандидати на ГЕРБ спечелиха в общо 19 района на София. Сега обаче картината е различна, като освен загуби, на много места партията на Борисов едва измъкна победата – и то главно там, където опонент беше подкрепен от БСП, пише Actualno.com.

 

В София при обработени 100% от протоколите Йорданка Фандъкова от ГЕРБ печели с 49,98% срещу 45,13% за Мая Манолова.

 

 

Всъщност цели 11 от общо 24 района в София вече не са под контрола на ГЕРБ. Загубите за ГЕРБ почват от „Лозенец“. Там Константин Павлов-Комитата, кандидат на „Демократична България“ (ДБ) събра над 4500 гласа повече от досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Любомир Дреков.

 

 

Припомняме, че в района тръгна скандалът „Златен век“, който беше основна сюжетна линия в скандала „Апартаментгейт“. Знакова е загубата в „Младост“. Там досегашният районен архитект Стефан Стефанов, подкрепен от бившата кметица на района Десислава Иванчева, която беше осъдена в скандално дело на първа инстнация за искане на подкуп на 20 години затвор, печели с 55,55% подкрепа пред Мария Илиева от ГЕРБ, която има 38,67%.

 

 

В „Оборище“ също победата е за опонента на ГЕРБ – Николай Александров от ДБ печели с 50,92% срещу 39,17% за Петър Митев. В „Панчарево“ загубата на ГЕРБ е още по-голяма – независимият Николай Гюров е близо с два пъти повече гласове по-напред от подкрепения от ГЕРБ и СДС Димитър Сичанов. В „Овча купел“ Ангел Стефанов от ДБ е пръв, с почти 3500 гласа повече от Христина Семерджиева, издигната от ГЕРБ и СДС.

 

 

В „Красно село“ също печели ДБ – Росина Станиславова взема 50,34% срещу 39,33% на Христо Апостолов от ГЕРБ. ДБ взема и „Слатина“ – Георги Илиев спечели 51,62% срещу само 40,13% за досегашната кметица Наталия Стоянова. Тя влезе в светлината на прожекторите с терасата на бившия председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев и как години наред при явно нарушение със застрояване на обща част местната администрация не е реагирала. „Триадица“ също е опозиционна – адвокат Димитър Божилов, част от кантората на Радан Кънев, печели 54,10% или с над 4500 гласа срещу досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Николай Терзиев.

 

 

Божилов е адвокат на Инициативен комитет „Стрелбище“, който 2 години води битка заради намерението на строителната компания НИКМИ със собственици Милчо Благоев и Николай Козанов да строи небостъргач на кръстовището на булевардите „България“ и „Петко Тодоров“. Делото беше загубено на първа инстанция, а публичните уверения на управляващите от ГЕРБ в Столичния общински съвет и на Йорданка Фандъкова рязко си противоречат с много сериозния хонорар на адвокатите на Столична община, които защитават тезата, че заменката за имота е законна. Също много знакова е загубата на ГЕРБ в район „Студентски“.

 

 

Там Петко Горанов от ДБ победи с над 1150 гласа Димитър Дилчев от ГЕРБ. А в „Средец“ лидерът след първи тур, бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков, спечели и на балотажа – с 54,21% пред само 34,57% за Любомир Ковачев от ГЕРБ. В „Изгрев“ е единствената победа на БСП в София. Там кандидатът на червената партия Делян Георгиев надделя с почти 1300 гласа над досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Цветомир Жеков. С каква агитация изпъкна Жеков точно преди изборите – припомнете си в този материал!

 

 

 

 

Типичен пример за измъкване на косъм за ГЕРБ е район „Искър“. Там Ивайло Цеков печели само със 104 гласа преднина пред Борис Цветков от БСП. В район „Подуяне“ ГЕРБ печели по-убедително – 53,07% за Ева Митова срещу 37,82% за Веселин Жечев от БСП. В „Нови Искър“ Даниела Райчева взема победата с 55,97%. Във „Витоша“, след като в началото шокиращо ГЕРБ вървеше към загуба, досегашният кмет и зам.-председател на СДС Теодор Петков спечели с 2000 гласа разлика пред Христо Вълчанов от „Демократична България“ (ДБ).

 

 

 

 

На първи тур Петков, за който излязоха достоверни данни, че е част от де факто локален „Апартаментгейт“, водеше с над два пъти повече гласове на Вълчанов, но сега потрепери здраво за победата. В „Люлин“ ГЕРБ печели срещу БСП – Милко Младенов е с 49,51% подкрепа срещу 42,73% за Мая Александрова от БСП. Подобно е положението и в „Сердика“, където Тодор Кръстев от ГЕРБ печели с 53,24% срещу Янко Янков от БСП, с 36,60%. Във „Възраждане“ Савина Савова от ГЕРБ измъкна успеха, с малко над 400 гласа пред Васил Кънев от ДБ. В „Красна поляна“ Иван Чакъров от ГЕРБ печели с над 600 гласа пред независимия Георги Миланов, като за този район специално от щаба на Мая Манолова многократно сочеха, че има контролиран и купен ромски вот, а на първи тур имаше емблематичен пример – припомнете си в този материал!

 

 

В „Надежда“, рекордьорът районен кмет и кандидат на ГЕРБ Димитър Димов взе успеха с 51,63% пред Стоян Цветков от БСП, с 39,09%. Картината е такава и в „Илинден“ – Йордан Божилов от ГЕРБ е с 50,22% срещу 41,36% за Георги Томов от БСП. Във „Връбница“ също победа за ГЕРБ – Младен Младенов е с 48,42% при 42,78% за Владимир Петров от БСП.

 

Петел

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024