ОБЩЕСТВО

Падение! Столично училище си изхвърли книгите

Падение! Столично училище си изхвърли книгите

WW

 

 

 

10 май, 1933 г. Националсоциалистите изгарят книги на редица германски писатели. На площада пред операта в Берлин се събират 70 000 души. Студенти са докарали с камиони и колички над 20 000 книги. Сред тях има произведения на известни германски автори като Хайнрих Ман, Ерих-Мария Ремарк, Йоахим Рингелнац.

 

 

В цяла Германия се разиграват сцени като тази в Берлин. Варварски акт, който предшества Втората световна война. Макар и години по-късно, в друго време, друго място и друго съзнание, един варварски акт напомня именно тези сцени.

 

 

 

Кадри на изхвърлени в контейнер за боклук книги буквално взривиха социалните мрежи и възмутиха потребителите. Защо?

 

 

 

Защото едно столично училище решило да изхвърли огромно количество литература, за да освободи място за картини на свои възпитаници. 

 

 

Доводът бил железен – книгите на училищната библиотека не са били докосвани от младежите повече от 1 година. Затова логично било да ги изхвърлят. 

 

 

Тогава едно младо момиче с будна гражданска съвест решило да предложи алтернатива – нека ги дарят на читалище, вместо да ги захвърлят в контейнера за смет.

Нека ги рециклират. Срещнала обаче отказ.

 

 

 

Вече нищо не можело да се направи, защото книгите били изхвърлени, не можело да ангажират хора отново.

 

 

„Как може хора, работещи в такъв вид институция, хора които проявяват най-различни дарителски инициативи и какви ли не други неща, достойни за похвала, не могат да се сетят, че с толкова много книги не може да се направи нещо друго, освен да се изхвърлят?“, пита младата Димана.

 

 

 

И аз питам същото. Защото някак си изглежда безкрайно тъжна сцената на един контейнер, пълен догоре с книги, пък било то и в тях страниците да са отдавна пожълтели и забравени. Защото някак захвърляш на боклука ценности, морал, култура, самосъзнание.

 

 

Коментарите под публикацията на младото момиче също не закъсняват. Повечето са обнадеждаващи и се обединяват около позицията, че извършеното е възмутително. Но има и такива, които било на шега или не, някак се надсмиват над ситуацията. Момичето беше заклеймено като събирачка на лайкове от някои.

 

 

 

Други пък с ирония призоваха да се сигнализира до пожарникарите, които да пристигнат на място и да ги спасят. Лъсва обаче и един доста сериозен проблем. Книгите са много, а редица институции в един момент се изправят пред липсата на физическо място, на което да ги съхранява.

 

 

Хората с будна съвест, които нямат къде да държат старите си книги, решават да ги даряват, вместо да ги изхвърлят. Често обаче се оказва, че никой не ги иска. И дори да има желание, няма място за тях. И ето така едни книги се озовават в един контейнер. А решение – липсва.

 

 

 

 

Сега не сме във времена на война. Подобни актове обаче са част от ежедневието ни.

 

Лупа БГ, Глас БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024