Русия

Русия е доволна от ветото на Макрон срещу Северна Македония и Албания

Русия е доволна от ветото на Макрон срещу Северна Македония и Албания

Макрон и Путин Снимка: БГНЕС

Руският посланик в ЕС приветства противопоставянето на френския президент Еманюел Макрон срещу разширяването на Съюза, пише в. „Файненшъл таймс“. Владимир Чижов, посланикът ветеран на Кремъл в европейския блок, заяви, че Макрон „има основание“, когато твърди, че ЕС трябва да се справи с напрежението между своите членове, преди да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, съобщава БГНЕС.

„Президентът Макрон има основание, когато казва, че ЕС първо трябва да се справи със собствените си вътрешни въпроси преди разширяването си“, казва в интервю Чижов, който е на поста от 2005 г. „И разбира се, обективно казано, да се каже, че и Северна Македония, и по-специално Албания са готови за членство, би било грубо преувеличение – при цялото уважение към тези две страни“, подчертава руският дипломат.

Русия е една от няколкото конкурентни сили, които се борят за властта в Северна Македония, Албания и четири други територии на Западните Балкани, които са заобиколени от държави от ЕС и се стремят да се присъединят към блока. Франция беше сама, когато миналия месец се противопостави на започването на преговори за присъединяване със Скопие и се присъедини към Холандия и Дания, като блокираха кандидатурата на Тирана.

Според критиците позицията на Париж вреди на влиянието на ЕС в региона и не възнагради големи стъпки като тази, при която Северна Македония промени името си, за да сложи край на десетилетия спор със съседна Гърция.

Владимир Чижов заяви, че няма да коментира “точната формулировка” на отделно твърдение на Макрон миналата седмица, че 29-членната НАТО е претърпяла “мозъчна смърт” поради разногласия и липса на координация между съюзниците. Той каза обаче, че френския президент „както разбирам… изрази някои опасения, които имат много хора в страните-членки на НАТО “.

“НАТО… в светлината на изявлението на президента Макрон, има много за обсъждане в близък формат” на срещата на върха в Лондон следващия месец, каза посланикът. Той добави: „Всички знаем какво трябваше да каже президентът на САЩ [Доналд] Тръмп за НАТО на различни етапи от неговото председателство.“

Много дипломати от НАТО се притесняват от въздействието на напрежението заради военното нахлуване на Турция в Северна Сирия и между Тръмп и европейските съюзници. Американският президент маркира алианса като „остарял“ по пътя на предизборната кампания и оттогава публично хока европейските съюзници, че не успяват да харчат повече за своите военни.

Коментарите на Чижов вероятно ще предизвикат гняв в някои европейски страни, които твърдят, че намесите на Макрон са контрапродуктивни, защото подкопават доверието към НАТО и ЕС, включително и с Русия.

(Източник: БГНЕС)

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024