ОБЩЕСТВО

Солени такси и данъци оскъпиха покупката на кола на старо

Солени такси и данъци оскъпиха покупката на кола на старо

ss

 

 

Покупката на автомобил на старо рязко е поскъпнала през последните месеци. Но причината не е вдигане на цената на автомобилите, а чувствително покачване на нотариалните такси и дължимия общински данък. От лятото насам при изповядване на сделки с МПС нотариусите отказват да приемат удостоверения за застрахователна стойност, издадени от брокери. Признават се единствено оценки, извършени от застрахователни компании, а те са чувствително по-високи от сумите, определяни доскоро от брокерите. За това се оплакаха граждани, сблъскали се с проблема, пише в.СЕГА.

 

 

Потърпевши от новите правила разказват, че застрахователи дават оценки в пъти по-големи от реалната стойност, на която купуват кола на старо. В резултат са принудени да плащат солени нотариални такси и данъци. Софиянка се оплаква, че за покупка на „Ауди“ на старо, пострадало при катастрофа, за 1600 лв. застрахователна компания е дала оценка от 9000 лв., при което трябва да плати 177 лв. нотариална такса с ДДС и 225 лв. общински данък.

 

 

 

За сравнение нотариалната такса при покупна цена от 1600 лв. е 61 лв., а данъкът – 40 лв. Потърсила друга застрахователна компания, колата й била оценена за 6000 лв. Оказва се, че няма официална промяна в нормативната уредба, която да въвежда ограничение кой да извършва тази дейност. Преди месеци обаче нотариусите в страната са получили по мейлите си неформални указания от Нотариалната камара да преустановят досегашната масова практика брокери да оценяват МПС и да приемат само удостоверения, издадени от лицензирани застрахователни компании.

 

 

 

Приложен е и списък с тези компании, който всъщност е публикуваният на сайта на КФН регистър на застрахователните компании. На нотариусите е било обяснено, че целта е да се прекрати издаването на силно занижени оценки, с които се ощетявали общинските бюджети. По принцип за определяне на застрахователна стойност на автомобил се използват специални таблици по каталога „Шваке“.

 

 

 

Срещу такса от 20 лв. доскоро всеки застрахователен брокер издаваше удостоверение за застрахователната стойност на автомобил. Не са редки и случаите, когато нотариуси също издават този документ. Според застрахователната стойност се определя данъкът за прехвърляне на собствеността, който се плаща при изповядването на сделката. От застрахователната оценка зависи и размерът на нотариалната такса, така че нотариусите също са печеливши от промяната.

 

 

„Откакто са в сила новите указания, вече нямаме застрахователни оценки на автомобили под 1000 лв.“, сподели пред „Сега“ нотариус от малък град. От Нотариалната камара обаче твърдят, че брокерите не били съвсем изключени от процеса по издаване на застрахователна оценка. „Ако застраховател е овластил брокер да прави застраховка „Каско“ и да дава оценка на автомобила, ние приемаме документа.

В него трябва да се посочи ясно, че оценката е направена по каталога „Шваке“. В бъдеще ще има законодателна промяна, която да уеднакви методиката за определяне на застрахователната стойност“, посочи Димитър Танев от Нотариалната камара.

 

 

 

 

В същото време никоя от институциите не се признава за инициатор на затегнатия режим. От Нотариалната камара твърдят, че в закона за местните данъци и такси винаги е било ясно посочено кой определя застрахователната стойност при придобиване на МПС – застрахователят. Същото потвърдиха и от КФН, като цитират чл. 33, ал. 4 на закона за местните данъци и такси, който гласи: „При поискване от служител на общинската администрация или от заинтересуваното лице застрахователите издават в 7-дневен срок удостоверение за застрахователната стойност на вещта“. Така излиза, че на практика години наред законът е бил погазван както от брокери, така и от нотариусите.

 

 

 

Самата КФН твърди, че няма и не може да има никаква намеса в случая, защото разпоредбите в закона за местните данъци и такси са извън правомощията й, а в Кодекса по застраховане не е посочено изрично кой прави оценките на автомобилите за нуждите на облагането с данъци. От асоциацията на застрахователните брокери, които са най-засегнати от новите правила, отказаха коментар и ни насочиха да търсим отговори от сдружението на застрахователите. Те пък препратиха към Нотариалната камара, а оттам обясниха, че промените са породени от становище на КФН.

 

 

От финансовия надзор обаче отричат: „Комисията за финансов надзор не е издавала становища, тълкувания или други разпоредби, свързани с това кой трябва да издава удостоверенията за застрахователна стойност на автомобила.

 

 

От КФН обясниха още: В Кодекса за застраховането (КЗ), чрез който Комисията за финансов надзор осъществява държавен надзор на основание чл. 12, ал. 1, т. 3 от Закона за Комисията за финансов надзор, не се съдържат разпоредби, регламентиращи издаването на удостоверения за застрахователна стойност на МПС. Издаването на удостоверение за застрахователна стойност на МПС по реда на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) е услуга, предоставяна от застрахователи на заинтересувани лица за целите на ЗМДТ, поради което тази дейност на застрахователите не попада в обхвата на надзорната компетентност на КФН (арг. чл. 7 от КЗ).

 

Сега

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024