ОБЩЕСТВО

Учителите готвят протести и затваряне на училища заради болничните, КНСБ и „Подкрепа“ извеждат работниците

Учителите готвят протести и затваряне на училища заради болничните, КНСБ и „Подкрепа“ извеждат работниците

 

гадове

 

 

Учителите заплашват с национален протест, ако не бъде спрян дебатът за неплащане на първия ден от болничния отпуск. Това става ясно от официална позиция на Синдикат „Образование“, разпространена до медиите.

 

 

 

„С този дебат държавата не само отхвърля от себе си една основна социална отговорност, вменявайки я на работника. С това си намерение държавните институции признават, че на практика те не съществуват ефективно, а само формално и че не могат да са преборят институционално с фалшивите болнични„, посочва се в становището.

 

 

 

 

От синдиката се опасяват, че ако мярката бъде приета, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което ще постави под опасност децата.

 

 

 

Те подчертават, че България е страната с най-ниски доходи в целия ЕС, а учителите все още са с най-ниските възнаграждения в сравнение с европейските си колеги. Според тях с премахването на първия платен ден от болничните се посяга на усещането на работещите за стабилна социална държава, грижеща се за трудещите се граждани.

 

 

 

От синдиката посочват, че ако хипотезата бъде приета, това ще е „брутално признание“ от страна на работещите, че са лъжци и са готови да платят за евентуална порочна практика за фалшиви болнични.

 

 

 

В позицията си те се обявяват твърдо против въпросния дебат с мотива, че не приемат българските работещи да бъдат сочени за измамници.

 

 

 

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ започва подготовка за национални протестни и стачни действия и ще затвори образователните институции, ако бъде прието предложението да не се плаща първият ден от болничния, категорични са те и призовават премиера Бойко Борисов да се намеси, за да предотврати създалото се стачно напрежение.

 

 

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

 

 

 

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: „Няма 100% справедливост“.

 

 

 

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното вчера предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

 

 

 

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

 

 

 

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно – на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

 

 

 

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

 

 

 

Вчера от КТ „Подкрепа“ изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест.

 

 

Нюз БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024