САЩ

Fox: САЩ ще разположат в Европа повече от 50 многоцелеви изтребители F-35 с ядрено оръжие за сдържане на Русия

Fox: САЩ ще разположат в Европа повече от 50 многоцелеви изтребители F-35 с ядрено оръжие за сдържане на Русия

 

big_11d40

 

Съединените щати до 2022 г. ще разположат в Европа повече от 50 многоцелеви изтребители F-35, съобщава Fox News, цитиран от Блиц.

 

 

Според сайта на канала присъствието на тези изтребители на европейския континент, които могат да бъдат оборудвани с ядрено оръжие, е един от ключовите елементи на американската стратегия за ядрено възпиране, насочена срещу Русия, наред с други неща.

 

 

Пентагонът ще изпрати над 50 изтребителя F-35 в Европа през следващите няколко години, за да продължи „сдържането на Русия“ и „да помогне на НАТО да се подготви за напълно нови методи за водене на война“, цитира сайтът на канала Fox News изявленията на генерала на ВВС на САЩ Джеймс Холмс.

 

 

Когато нашите самолети пристигнат там, в Европа, като се вземат предвид нашите европейски партньори, вече ще има повече от 100 F-35“, каза Холмс в речта си на конференцията на образоователно-просветителската организация Air Force Association, пише „Поглед инфо“.

„Ще се присъединим към нашите европейски партньори, които вече имат своите F-35.“

 

 

 

Според кореспондента на Fox News, новите F-35 няма да бъдат внедрени изцяло в Европа до началото на 20-те години, обаче, подготовката за тяхното преместване вече е започнала.

 

 

Къде конкретно ще бъдат изпращани изтребителите във ВВС „от съображения за сигурност“ не уточняват, но регионът „има много стратегически точки“, където могат да бъдат изпращани самолетите, включително балтийските държави и Източна Европа, се казва в статията.

 

 

Според генерал Холмс, американските пилоти на F-35 ще провеждат обучение и ще служат рамо до рамо с европейските съюзници, а изпращането им в региона „ще бъде от голямо значение за способността ни да се конкурираме (с други страни. – ИноТВи да осигурим сдържане в Европа“.

 

 

Изпращането на F-35 на европейския континент ще даде на САЩ и НАТО „цяла поредица“ от нови варианти за ударни операции с цел „предотвратяване на потенциална атака от страна на Русия“, подчертава авторът на статията.

 

 

Както припомня журналистът, F-35 не само притежава „технологии стелт от пето поколение“, но също така е оборудван с несравнени системи за насочване с безпрецедентен обхват и нови видове въздушни бойни оръжия, а също така, по аналогия с безпилотните летателни апарати, има способността да наблюдава зоните на бойни действия и да извърши обозначение на целта там.

 
В същото време американските и европейските F-35 имат обща система за предаване на данни, благодарение на която е възможно да се организира „разсредоточено, но координирано настъпление“.

Не е изключено F-35 все повече да се използва като „ключов елемент“ от американската стратегия за ядрено възпиране, съобщава Fox News. „F-35, снабден с ядрени оръжия, поради своята скорост, маневреност и способността да лети на ниска височина, ще представлява нова заплаха за потенциалния противник, особено в сравнение с бомбардировачите като B-2“, разсъждава той.

 
Според журналиста изтребителят ще може да реагира много по-бързо на заплахи, както и да нанася „хирургически точни“ атаки с ядрени оръжия с ниска мощност, с възможност да унищожава цели, без да се отразява негативно на големи територии.

 

 

Според преглед на конфигурацията на ядрените сили, публикуван миналата година от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, Вашингтон счита наличието на самолети с двойна употреба в Европа за „основен фактор за възпиране на Русия“, се казва в статията.

 

 

Като част от четвъртата актуализация на софтуера и хардуера F-35, осъществявана поетапно от април 2019 г. до октомври 2024 г., изтребителят ще може да бъде оборудван с термоядрената бомба B61 12-та модификация, според Fox News.

 

Тази нова версия на бомбата, разработена през 60-те години на миналия век, е създадена като „тактическо ядрено оръжие с контролирана сила“ и има способността да унищожава вражески бункери и да прониква дълбоко в земята.

loading...
САЩ

More in САЩ

big_1ea7

Още над 4 млн. безработни в САЩ, вече над 20 милиона са без препитание

април 23, 2020
big_139

Доналд Тръмп: Пристъпваме към откриване на страната

април 17, 2020
epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Майк Помпео: Или кардинални промени в СЗО, или САЩ спират вноските си

април 14, 2020
9d395f891cc041b977c8c8a04d5b2a8f

САЩ разследват СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

април 14, 2020
640_768x432_2

Добра вест: Броят на жертвите в САЩ намалява за втори пореден ден

април 13, 2020
Job seekers stand in line to meet with prospective employers at a career fair in New York City, October 24, 2012.   REUTERS/Mike Segar

Безработните в САЩ са вече над 10 милиона души

април 7, 2020