Политика

Борисов ни скара с Гърция, медиите го попиляха

Борисов ни скара с Гърция, медиите го попиляха

vima-borisov

 

 

 

В една крайна форма на демонстрация на цинизъм и напълно пренебрегвайки посланието за солидарност, което се съдържа в Заключенията на Европейския съвет в полза на Гърция и Кипър за турската провокативност и нарушителност, българският премиер Бойко Борисов заяви в петък сутринта, че двете страни трябва да намерят сами начин да си помогнат срещу Анкара, пише авторитетната гръцка медия tovima.gr.

 

 

В изявлението си, което направи при пристигането си в сградата на Европейския съвет, г-н Борисов буквално „изпразни“ Гърция. Той изрично подчерта, че по време на разговорите на вечерята в четвъртък „всички лидери се изказаха много, много по-меко за Турция.

 

 

 

Всички казаха, че споразумението за имигрантите трябва да бъде продължено и че Турция е в много важно геостратегическо положение. Никой вече не говори за санкции и оръжейно ембарго –точно обратното. Когато има санкции, тогава Турция се обръща към Русия, за да се въоръжи, това не спира”, казал Борисов, цитиран от tovima.gr.

 

 

 

Нож в гърба е уточнението на Борисов: „Казах на гръцките си колеги да намерят инструментите, за да си помогнат. Ние ги подкрепяме по всякакъв начин, но Турция днес играе много важна роля в региона“.

 

 

 

Пред CNN.gr премиерът Кириакос Мицотакис коментира изявления на Борисов като „изгубени в превода”: „Понякога се губим в превода. Той подкрепи Гърция безрезервно срещу турската провокация“, добави гръцкият премиер.

 

 

 

„От Брюксел изпращам послание за увереност до всички гърци, от Кастелоризо до Корфу и от Гавдос до Еврос. Искам всички да знаят, че сме спокойни, уверени, имаме план не само защото са на наша страна, но и защото имаме много силни съюзници, които винаги ще застанат до Гърция, когато става въпрос за защитата на нейните суверенни права”, каза Мицотакис, цитиран от CNN.gr.

 

 

По-рано днес френският президент Еманюел Макрон потвърди солидарността на Франция с Гърция и Кипър срещу турските дейности в Източното Средиземноморие, пише Kathimerini.

 

 

 

„Считам, че солидарността между държавите членки е абсолютно решаваща, затова правим всяка полезна стъпка в тази посока и няма да се поддадем на никакви провокации“, заяви Макрон.

 

 

 

Двудневната среща на лидерите на Европейския съюз в Брюксел в петък завърши с декларация, осъждаща неотдавнашното споразумение за морските граници между Анкара и Триполи, за което Гърция твърди, че е невалидно и без правна сила, съобщава Kathimerini.

 

Мигнюз

loading...
0
Политика

More in Политика

дарикbig_1300

Борисов: Моята работа е работа, а на другите им е празни приказки

декември 22, 2019
трифонf3a2c5d7d3e959808715d6a4d2d92769

Слави Трифонов бясно: Значи пожарникар може, а шоумен не може?!

декември 22, 2019
слабака20151018.fdcxcysgek

Слабаков: Само 6000 евро е заплатата на евродепутатите, не е това, което се тиражира

декември 22, 2019
Image_775476_500_0-1200x628-resize-quadrant(C)

Скандалът с охраната на Доган и Пеевски се оказа още по-голям

декември 21, 2019
fd267a2f417f60e75de47a4a33685c3c

Борисов: Некадърно управление доведе до кризата в Перник

декември 21, 2019
big_12d30

Корнелия Нинова: България се превърна в сметището на света

декември 21, 2019