Политика

Борисов ни скара с Гърция, медиите го попиляха

Борисов ни скара с Гърция, медиите го попиляха

vima-borisov

 

 

 

В една крайна форма на демонстрация на цинизъм и напълно пренебрегвайки посланието за солидарност, което се съдържа в Заключенията на Европейския съвет в полза на Гърция и Кипър за турската провокативност и нарушителност, българският премиер Бойко Борисов заяви в петък сутринта, че двете страни трябва да намерят сами начин да си помогнат срещу Анкара, пише авторитетната гръцка медия tovima.gr.

 

 

В изявлението си, което направи при пристигането си в сградата на Европейския съвет, г-н Борисов буквално „изпразни“ Гърция. Той изрично подчерта, че по време на разговорите на вечерята в четвъртък „всички лидери се изказаха много, много по-меко за Турция.

 

 

 

Всички казаха, че споразумението за имигрантите трябва да бъде продължено и че Турция е в много важно геостратегическо положение. Никой вече не говори за санкции и оръжейно ембарго –точно обратното. Когато има санкции, тогава Турция се обръща към Русия, за да се въоръжи, това не спира”, казал Борисов, цитиран от tovima.gr.

 

 

 

Нож в гърба е уточнението на Борисов: „Казах на гръцките си колеги да намерят инструментите, за да си помогнат. Ние ги подкрепяме по всякакъв начин, но Турция днес играе много важна роля в региона“.

 

 

 

Пред CNN.gr премиерът Кириакос Мицотакис коментира изявления на Борисов като „изгубени в превода”: „Понякога се губим в превода. Той подкрепи Гърция безрезервно срещу турската провокация“, добави гръцкият премиер.

 

 

 

„От Брюксел изпращам послание за увереност до всички гърци, от Кастелоризо до Корфу и от Гавдос до Еврос. Искам всички да знаят, че сме спокойни, уверени, имаме план не само защото са на наша страна, но и защото имаме много силни съюзници, които винаги ще застанат до Гърция, когато става въпрос за защитата на нейните суверенни права”, каза Мицотакис, цитиран от CNN.gr.

 

 

По-рано днес френският президент Еманюел Макрон потвърди солидарността на Франция с Гърция и Кипър срещу турските дейности в Източното Средиземноморие, пише Kathimerini.

 

 

 

„Считам, че солидарността между държавите членки е абсолютно решаваща, затова правим всяка полезна стъпка в тази посока и няма да се поддадем на никакви провокации“, заяви Макрон.

 

 

 

Двудневната среща на лидерите на Европейския съюз в Брюксел в петък завърши с декларация, осъждаща неотдавнашното споразумение за морските граници между Анкара и Триполи, за което Гърция твърди, че е невалидно и без правна сила, съобщава Kathimerini.

 

Мигнюз

loading...
Политика

More in Политика

вежди

Вежди Рашидов: „Трябва да поздравиме Борисов. Кажете ми кой друг, освен да говориме, работи?“

април 24, 2020
phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020